De Restauratie Eindhoven

De Restauratie Eindhoven

Comfortabel wachten op de trein, een krant lezen of stijlvol dineren in een Gispenstoel van Lensvelt. Dat kan sinds kort in de centrale hal van station Eindhoven waar Studio Linse de restauratie heeft verbouwd tot een uitnodigende Café & Brasserie De Restauratie. Passend bij de Kembo WH Gispenstoelen uit de jaren vijftig koos Paul Linse voor de hedendaags Lensvelt WH Gispen 101 en 202 stoelen.

De lichtstad heeft in handen van architect Luc Vergeer weer een nieuw, strak en licht station gekregen. Het rijksmonument uit 1956 – in de volksmond ook wel de “Transistorradio” genoemd – behield karakteristieke oude elementen als gebogen delen in de plafonds, vloermozaïeken en de tekst van Mondriaan “Doorgang, afscheid en ontmoeting”. Dat laatste kan nu in het eigentijdse café-restaurant van 240 vierkante meter dat verbouwd is met respect voor de oude glorie. Interieurontwerper Paul Linse kent de plek al heel lang; hij kwam er toen hij eind jaren tachtig studeerde aan de Design Academy Eindhoven, en later toen hij daar les gaf. ‘Het was een ouderwetse restauratie met Perzische tapijten op tafel en een versleten laminaatvloer’, zegt hij. Omdat hij nooit teveel wil doen om zodoende het gebouw in volle glorie te laten uitkomen, zijn authentieke elementen en stijliconen als de glazen kroonluchters en meubilair gerestaureerd. Deze zijn gecombineerd met nieuw ontworpen lampen, tafels, banken en een counter. Op de nieuwe terrazzovloer komen de tientallen door Lensvelt geleverde Gispenstoelen met ruggen en zittingen van gebogen beukenmultiplex en gestoffeerd met Kvadrat stoffen, stijlvol tot hun recht. ‘De WH Gispen 101 zonder armleggers en de WH Gispen 202 met armleggers zijn fantastische modellen die comfortabel zitten, verklaart Linse zijn keuze, ‘en ze sluiten aan bij de reeds aanwezige Gispenstoelen uit de jaren vijftig.’ Hij plaatste de lagere exemplaren aan het raam, de hogere in het middengedeelte van de brasserie (en barkrukken aan de bar). Het geheel vormt een bijna logische, heldere, comfortabele, en smaakvolle balans tussen verleden en toekomst.

Architect: Studio Linse, www.studiolinse.com

PRODUCTEN GEBRUIKT IN DIT PROJECT

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
About Author
Priscilla
More post by : Priscilla