Loek

Author
Musea, Projecten

Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum Amsterdam is na jarenlange verbouwing in 2012 opnieuw geopend, en sindsdien de trots van de culturele stad. Lensvelt heeft uit eigen collectie meubilair geleverd aan het winkelmuseum, de entree en de foundersruimte, ontwerpen van Joep van Lieshout, Richard Hutten, Mark van der Gronden en Paolo Rizzatto. Ook de opvallende rode Superonda banken van Poltronova in de Blikvangers ruimte zijn door Lensvelt Contract geleverd.

De hoofdingang van het Stedelijk Museum aan het Museumplein is in september 2017 aangepast. Het museum heeft als visie een open voor alle Amsterdammers. Waar de kassa’s eerst stonden, is nu een grote koffiecorner. Boven de koffiecorner hangt een groot videoscherm, waar videokunst van verschillende makers wordt getoond. Het Stedelijk gaat kunstenaars vragen om iets te maken voor op dat scherm. Mensen kunnen nu in de hal van het museum afspreken en plaatsnemen op één van de lounge fauteuils, namelijk de WH Gispen 301 Easy Chair of WH Gispen 302 Easy Chair met de bijpassende Gispen Coffee Tables van Lensvelt Contract, ook als ze verder het museum niet in willen die dag. Het moet bijdragen aan het idee dat de grote hal van het Stedelijk meer een ontmoetingsplein is dan simpelweg een ruimte waar bezoekers doorheen geloodst moeten worden op weg naar de tentoonstellingszalen. Het succesvolle Model 302, met een staaldraad frame, werd in 1954 door Gispen voor Kembo ontworpen. De Gispen Easy Chair wordt ook wel de Triennial chair genoemd, na de Triennial van Milaan waar Model 302 in 1954 een award kreeg. Met de overname van Kembo in 2014 kreeg Lensvelt de exclusieve rechten om zeven van W.H. Gispen te produceren. Daarbij is ook No Sign of Design meubilair geleverd. No Sign of Design is ontworpen door Richard Hutten. De tafels en stoelen staan nu in het entree gebied en zal in het voorjaar van 2018 verhuizen naar de nieuwe bibliotheek.

Architecten: Benthem Crouwel Architects,  www.benthemcrouwel.nl ,
Gonny van de Moosdijk, www.basicsatall.com

Fotografie: Roos Aldershoff, G.J. van Rooij (images Collection).

PRODUCTEN GEBRUIKT IN DIT PROJECT

Horeca

Gustavino Amsterdam

Tussen de torenhoge kantoorgebouwen aan de Amsterdamse Zuidas zit Gustavino restaurant & vinoteca. De ruimte is indrukwekkend (het plafond is zeveneneenhalve meter hoog) en aangekleed met een koperen bar, witmarmeren keuken en kroonluchters van fietslampjes.

In veel recensies over het eten in dit restaurant worden ook de comfortabele, luxe stoelen PH1 Chair van Lensvelt genoemd. De basis is gemaakt van gegalvaniseerd ruw staal en de zitting is bekleed met leer. In het geval van Gustavino heeft het ontwerpersduo & Prast & Hooft voor een soepel leer in olijfolie, chocolade en crème kleuren gekozen.

Architecten: & Prast & Hooft, www.prasthooft.nl
Fotografie: Roos Aldershoff.

PRODUCTEN GEBRUIKT IN DIT PROJECT

Kantoren

OMA Rotterdam

Het hoofdkantoor van de wereldberoemde architect Rem Koolhaas in Rotterdam is deels ingericht met meubilair van Lensvelt. Het kantoor van OMA (Office for Metropolitan Architecture) is sinds 1981 gevestigd in Rotterdam. In het gebouw zijn Stealth schuifdeurkasten, MOBP Office Chairs en That Chairs van Richard Hutten toegepast.

Architecten: OMA, www.oma.eu
Fotografie: Frans Strous.

PRODUCTEN GEBRUIKT IN DIT PROJECT

Kantoren

Asona Benelux

Asona levert materialen voor geluidsabsorptie en geluidsisolatie. Het bedrijf kan hele discotheken onhoorbaar maken voor de buitenwereld of het lawaai in fabriekshallen aanzienlijk verminderen. Een grote rol hierbij spelen de akoestische plafonds. Die zijn ook aangelegd in het kantoor van Asona.

Omdat het bedrijf graag wil laten zien hoe goed de plafonds hun werk doen, moest het kantoor worden ingericht met meubels die van zichzelf geen geluidsdempende werking hebben. Daarom is gekozen voor het minimalische meubilair van Lensvelt. Witte bureaus van Not A Big Thing, die bekend staan om hun ranke vormgeving. Een grote AVL Workbench als tafel. En een hele partij witte Stealth kasten van Wiel Arets, die door hun grote capaciteit voorzien in voldoende opslagruimte zodat zelfs ladenblokken voor de medewerkers niet nodig zijn.

Hans Lensvelt: “Het is een prachtig gebouw. De ruime kantoorruimte met dat groene, weidse uitzicht is perfect in verhouding, niet volgepropt met allerlei onzinnige dingen. Er is een heleboel ruimte, en ruimte is luxe. Ik ben heel erg trots op deze inrichting.”

Architecten: I love Architecture, www.ila.nl
Fotografie: Allard van der Hoek.

Kantoren, Projecten

DMG Mandemakers Waalwijk

Het hoofdkantoor en distributiecentrum van De Mandemakers Groep bevindt zich in Waalwijk. Het gebouw dat in mei 2008 opgeleverd werd, bestaat uit een kantoor van 15.000 m2 en een distributiehal van 42.000 m2.

De door Lensvelt op turnkey basis gerealiseerde inrichting is een esthetisch verantwoorde, hoogwaardige en comfortabele fysieke werkomgeving met toegevoegde waarde voor het functioneren van de organisatie.

Architect is Van Aken Architekten uit Eindhoven. Architect Gert van den Hoven heeft het pand ontworpen en ontwikkeld. Interieurarchitect Koen Mulder heeft het interieur samen met Lensvelt en de klant uitgedacht en gerealiseerd.

Architecten: Van Aken Archikten, www.vanakenarchitecten.nl
Fotografie: Frans Strous.

 

PRODUCTEN GEBRUIKT IN DIT PROJECT

Kantoren, Speciale Projecten

OVG Real Estate

OVG Real Estate in het Las Palmas gebouw in Rotterdam. Door het unieke design van Benthem Crouwel Architecten werd de effectieve ruimte in dit project bijna verdubbeld.

Bovenop het gebouw is een oval penthouse gebouwd dat in 2007 geopend is door Bill Clinton. Blikvangers in dit kantoor zijn de CHTH plekken voor overleg. Daarbij heeft Lensvelt naar ontwerp van Fokkema & Partners Architecten AVL Office Chairs, Studio 2 werkplekken, stalen tweedeurs kasten en Stealth vergadertafels geleverd. 

Architecten: Fokkema & Partners Architecten, www.fokkema-partners.nl
Fotografie: Aemelie Deelder, Jannes Linders, Willem Defijn.

PRODUCTEN GEBRUIKT IN DIT PROJECT

Projecten, Speciale Projecten

Airport Schiphol Lounge 4

Designbureau Tjep. heeft Lounge 4 van luchthaven Schiphol heringericht. Doel van het ontwerp was om de klinische wachthal een “gezellige”  karakter te geven. Daartoe is het thema van een winkelstraat toegepast.

De winkels en horecagelegenheden in de Lounge zijn voorzien van sterk variërende gevels, met grote entrees. De wachtruimte zelf is voorgesteld als een “graslandschap”, met royale groene Lensvelt-banken naar ontwerp van Joep van Lieshout.

Ook kunnen de passagiers plaatsnemen op een van de twee tribunes. Speciaal voor de kinderen zijn deze bouwwerken voorzien van een glijbaan. Om het gebrek aan zicht op vliegtuigen te compenseren, staan er ook een aantal banken in de vorm van een vliegtuig opgesteld. Realisatie: 2012.

Architect: Tjep. , www.tjep.com
Fotografie: Mike Bink.

PRODUCTEN GEBRUIKT IN DIT PROJECT

Kantoren

KWS Infra

In samenwerking met Cerius projects en VOID interieurarchitectuur heeft Lensvelt in december 2011 de nieuwe huisvesting voor de 55 medewerkers van KWS Infra b.v. in Diemen verzorgd. De bar heeft een prominente rol gekregen binnen het KWS kantoor. Dit was een belangrijke wens van KWS Infra. Er is een grote open keukenwand geplaatst met daarvoor een oranje betegelde bar. De keuken is helemaal opgebouwd uit OSB en berken multiplex. De blank gelakte beukenhouten AVL Shaker Chairs en AVL Shaker Barstools komen mooi uit in dit interieur. De kantoorruimtes van KWS Infra zijn ingericht met CHTH bureaus, Stealth Cabinets en vergadertafels uit de series Quadratum en AVL Shaker Table.

Architecten : VOID interieurarchitectuur, www.voidinterieurarchitectuur.nl
Fotografie: Roos Aldershoff.

PRODUCTEN GEBRUIKT IN DIT PROJECT

Speciale Projecten

CBS Heerlen

In samenwerking met CBS Heerlen en C4ID Architecten werd door Lensvelt op maat gemaakt meubilair ontwikkeld. Niet alleen de vormgeving was hierbij van belang. Het CBS ging over op een nieuw computersysteem, de zg. thinclient. Hiervoor moest een schuifbak onder het buro ontwikkeld worden en moesten de bladen kunnen schuiven zodat de ICT afdeling heel makkelijk bij de apparatuur kan.

Architecten: C4ID,  www.c4id.nl
Fotografie: Frans Strous.

Speciale Projecten

CBW-Mitex

In opdracht van brancheorganisatie CBW-Mitex heeft Vos Interieur voor het nieuwe hoofdkantoor een nieuwe indeling en inrichting ontworpen. Het pand is berekend op 100 medewerkers. In juni 2012 heeft CBW-Mitex, branche-organisatie voor Mode, Sport, Schoenen en Wonen haar nieuwe pand in Zeist betrokken. Duurzaamheid stond voorop bij de ontwikkeling van het nieuwe onderkomen, het is een gebouw geworden naar de toekomst, ontworpen door RAU Architecten uit Amsterdam en ingericht door Vos Interieur. Naast dat het pand de medewerkers van CBW-Mitex huisvest is het ook een ontmoetingsruimte voor alle leden.

Architecten: Vos Interieur, www.vosinterieur.nl
Fotografie: Alexander van Berge.

PRODUCTEN GEBRUIKT IN DIT PROJECT

Speciale Projecten

KPMG Hoofdkantoor

Het huidige KPMG hoofdkantoor naar ontwerp van Marcel van der Schalk heeft een vloeroppervlak van 62.500 vierkante meter. De lengte van het karakteristieke bouwwerk is 283 meter met een hoogte van 53 meter, verdeeld over elf bouwlagen. Het gebouw vormt de poort van Amstelveen en valt op door haar karakteristieke vorm en ligging aan de A9. MVDS Architecture is verantwoordelijk voor zowel het exterieurontwerp als het interieurontwerp. KPMG heeft gekozen om een deel van de kantoren als ‘open office’ te laten functioneren. Lensvelt heeft eind 2009 de vergaderkamers met Stealth Tables ingericht.

Architecten: MVDS Architecture, www.mvds.nl
Fotografie: Frans Strous.

Speciale Projecten

Interpolis Tilburg

Veldhoen + Company is nauw betrokken geweest bij de inrichting van het hoofdkantoor van Interpolis in Tilburg. Veldhoen + Company is in Nederland pionier op het gebied van de inrichting van flexibele werkplekken in kantoorgebouwen. Hun concept is in 1996 voor het eerst in Nederland op grote schaal doorgevoerd in het Interpolis-kantoor, waar niemand meer een eigen werkplek heeft. De flexibele ruimten die daarvoor nodig zijn, zijn ontwikkeld in samenwerking met onder meer Nel Verschuuren van Kho Liang Ie Associates, ontwerpers Marcel Wanders, Piet Hein Eek en kunstenaar Joep van Lieshout.

De AVL Office Chair werd speciaal ontwikkeld omdat er geen bureau- en vergaderstoel kon worden gevonden die paste bij de AVL producten. De AVL Office Chair is het voorbeeld van minimalisme. Door de rechte, strakke lijnen past de AVL Office Chair niet alleen bij de AVL-lijn, maar in nagenoeg iedere kantoor-, werk-, ontvangst en vergaderruimte. De AVL Office Chair is in hoogte verstelbaar en heeft een doordacht neigmechanisme waarmee een lange werk- en vergaderdag een comfortabele zit wordt.

PRODUCTEN GEBRUIKT IN DIT PROJECT

Horeca

Time Out Bar Moskou

De Time Out Bar bevindt zich op de 12e (restaurant) en 13e (cocktailbar) verdieping van een oud KGB-hotel in Moskou, dat Rusland liet bouwen als blijk van de vriendschappelijke betrekkingen met China. JOINE werd ingehuurd als designconsultant. Maarten Baptist (ontwerper en oprichter van JOINE): “In Rusland draait alles om ‘zien en gezien worden’ en de Russen wilden dat het restaurant en de bar werden ingericht met uitsluitend Dutch Design om het geheel een kosmopolitische uitstraling te geven. Het resultaat is een aantrekkelijke mix van verschillende ontwerpers en de bestaande architectuur.”

De meubels zijn ontworpen door verschillende Nederlandse ontwerpers. Meubels van Joine, Piet Hein Eek, Marcel Wanders, Studio Job, Richard Hutten en Atelier van Lieshout. Uit eigen collectie leverde Lensvelt Made in the Workshop Stackable Chairs, AVL Glyder banken en AVL Shaker Chairs.

De Time Out Bar is een van de vele projecten die JOINE in Rusland heeft uitgevoerd.

Architecten: JOINE, www.joine.nl
Fotografie: JOINE en Time Out.

PRODUCTEN GEBRUIKT IN DIT PROJECT

Maarten van Severen, mvs-projecten, Theaters

Casa da Musica Porto

Van kast tot stad

Een van de meest vernieuwende gebouwen van de afgelopen tijd is het Casa de Música in Porto. Het gebouw is ontworpen door OMA en onderscheidt zich door het gebruik dat is gemaakt van de leegte kenmerkend voor de stad. De grote concertzaal opent zich aan zowel voor als achterzijde naar de omgeving. Door de geplooide grond zoekt het gebouw contact met de stad terwijl het aan de buitenkant een sculpturaal object is. Tussen muziekzalen en stad ligt een interieur waarin circulatie en vloeren een continu gebied vormen. Deze vloeiende ruimte die de bezoeker uiteindelijk op het dak brengt, kan op uiteenlopende manieren worden gebruikt en ingenomen.

Casa da Música in Porto is meer dan een traditioneel concertgebouw met twee zalen en een foyer. De zalen zijn optimaal afgestemd op de klassieke muziekpraktijk. Echter ook de foyer, het restaurant en de overige tussenruimtes lenen zich voor muziekuitvoeringen. Gedurende de maandelijkse ‘club nights’ is het hele gebouw in gebruik. In de zomer zijn ook de buitenruimtes rond het gebouw en op het dak hierbij betrokken. Zo kan men luisteren naar een klassiek concert in de grote zaal, de flamenco dansen op het dak en een housefeest bijwonen in de parkeergarage. Door dit inventieve gebruik van de ruimtes laat het gebouw zich wellicht het beste begrijpen als een festivalterrein dat de leegte in de stad oplaadt met creatieve energie.

In de kantoren is geen specifiek meubilair ontworpen, maar gebruik gemaakt van het beschikbare meubilair op de markt. Zo viel de keuze in de kantoren op de geluiddempende Stealth kasten. Voor de ticket office waren The Wall kasten ideaal, vooral omdat mensen daar niets op kunnen zetten. Tevens zijn in de kantoorruimtes specifiek Corks van Moooi toegepast, gemaakt van kurk, refererend naar de beroemde productie van de stad Porto.

Architecten: OMA, www.oma.eu
Fotografie: Philippe Ruault & Christian Richters.

Musea

MOTI Breda

In 2008 werd naar ontwerp van Hans van Heeswijk Architecten het eerste museum voor grafische vormgeving MOTI (Museum Of The Image) ter wereld geopend. De drie gebouwen waaruit het museum bestaat, hebben elk eigen functies gekregen. Op de begane grond bevinden zich drie nieuwe tentoonstellingszalen, gelegen rondom een naar de oorspronkelijke situatie verwijzend binnenhof. De twee zijzalen zijn neutrale ruimtes die zich goed lenen voor wisselende exposities. Tussen deze twee zalen bevindt zich een speels ingerichte, op de jeugd geënte zaal. De hal aan de voet van de wenteltrap grenst aan het auditorium. Het auditorium ligt onder het binnenhof en wordt met een rookglazen wand en gordijnen van de hal afgezonderd. Na alle leegte, geven de rondom het auditorium gelegen tentoonstellingsruimtes een beloftevolle aanblik. De geschiedenis van het Nederlandse grafisch ontwerp wordt hier tentoongesteld. Het ijkpunt van kunstvorm en collectie is de Nederlandse industriële revolutie. Hiermee begint in deze kelders een onvervalste eredienst voor het Modernisme. Het Gasthuiscomplex fungeert als ‘facilitator’: het herbergt de foyer, de receptie, het museumcafé en kantoorruimte. De voormalige artotheek doet dienst als ‘explorator’: hier zijn de museumwinkel, knowledge lab, de werkplaats, het depot en het atelier gehuisvest. De nieuwbouw zorgt voor de ‘exposure’: hier zijn zes tentoonstellingszalen en een auditorium gerealiseerd.

Architecten: Hans van Heeswijk Architecten, www.heeswijk.nl
Fotografie: Frans Strous, Eline Bagger (MOTI Hotel).

PRODUCTEN GEBRUIKT IN DIT PROJECT

Speciale Projecten

BNP Paribas Investment Partners

Fokkema & Partners Architecten ontwierp het interieur voor het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Investment Partners Nederland, destijds Fortis Investments. Het bedrijf vestigde zich in het Tripolis-complex in Amsterdam. De torens van Tripolis hebben afwisselende hoogtes, dakterrassen en een organische plattegrond, die doet denken aan micro-organismen of bloemen.

Uitgangspunt voor het interieurontwerp was daarom om terughoudend op de rijkdom van het ontwerp te reageren en de bestaande ruimtelijke kwaliteiten aan te vullen en te versterken. De ruimtes zijn ingericht met veel sober strak wit meubilair van Lensvelt.

Architecten: Fokkema & Partners Architecten, www.fokkema-partners.nl
Fotografie: Aemelie Deelder.

Maarten van Severen, mvs-projecten, Scholen

Barlaeus Gymnasium Amsterdam

Het gebouw werd in de schooljaren 2002-2004 grondig gerenoveerd en samengevoegd met het naburige schoolgebouw. De verbouwing kostte 14 miljoen euro, waarbij het interieur geheel op de schop ging.

De mediatheek op de derde verdieping is voorzien van kasten die oorspronkelijk door Maarten van Severen zijn ontworpen voor een bibliotheek in Seattle. Lensvelt heeft samen met Concrete Architects het interieur gedaan. De elementaire rechte “schoolsets” van metal en hout zijn ontworpen door Concrete Architects en geproduceerd door Lensvelt.

Fotografie: Ewout Huibers.

Speciale Projecten

925

Lensvelt richtte met veel plezier het kantoor van 925 in, het mediabedrijf van Jort Kelder in Amsterdam. 925 maakt een website over lifestyle en carriere, en ook TV. In het kantoor zijn rode NaBT tafels gecombineerd met witte AVL Office Chairs en Stealth kasten.

925.nl: NINE TO FIVE, www.925.nl
Fotografie: Frans Strous.

PRODUCTEN GEBRUIKT IN DIT PROJECT

Theaters

Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven

Het voorheen weinig opvallende muziekcentrum opende in oktober 2010 haar deuren na een ingrijpende transformatie. Het sprankelende interieur is door een nieuwe glasgevel ook van buitenaf een blikvanger. “Grootstedelijke allure” en het “benadrukken van de regionale identiteit van Eindhoven”, deze twee voorwaarden “ die eerder contrasterend dan aanvullend lijken “ waren de leidraad bij de verbouwing van het Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven.

De M-Collection werd ontworpen voor het Muziekgebouw Eindhoven: een modulair systeem waarin een poef met een extra element verandert in een fauteuil of bankje. Door nog een module toe te voegen ontstaat een speciale luisterstoel, met geïntegreerde boxen en een digitale verbinding met een klassieke databank. Het ontwerp is geïnspireerd op muziekkoffers: de ‘buitenkant’ is hard en beschermend, de binnenkant luxe en zacht. Speelse variaties in stoffen en kleuren maken elk meubel uniek en brengen de beleving van de grote ruimtes in het Muziekgebouw terug naar de menselijke maat.

Architecten: Niels van Eijk & Miriam van der Lubbe, www.vevdl.com
Fotografie: Frank Tielemans.

Openbare Ruimtes

Openbare Bibliotheek Amsterdam

Op 7 juli 2007 (07-07-07) werd de nieuwe hoofdlocatie voor de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) geopend. Het gebouw is ontworpen door de architect Jo Coenen. In het gebouw, zowel in het exterieur als in het interieur, worden spanning, snelheid en rust gecombineerd. Lensvelt heeft een grote verscheidenheid aan werkplekken en representatief meubilair geleverd aan de bibliotheek.

Architecten: Jo Coenen architect & urbanist, www.jocoenen.com
Fotografie: Luuk Kramer

PRODUCTEN GEBRUIKT IN DIT PROJECT

12