BPD Burgerweeshuis Amsterdam

BPD Burgerweeshuis Amsterdam

Na een anderhalf jaar durende transformatie en restauratie, zijn eind januari 2018, circa 225 medewerkers van woningontwikkelaar BPD naar het voormalige Burgerweeshuis aan het IJsbaanpad in Amsterdam verhuisd. De medewerkers van het voormalige hoofdkantoor, sinds 1963 gevestigd in Hoevelaken en die van regiokantoor Noord-West uit Haarlem werken vanaf nu onder één dak in Amsterdam. Het kantoor is ruim 5.000 m2 groot.

Het rijksmonument, een ontwerp van Aldo van Eyck, is onlangs getransformeerd tot een nieuw kantoor ligt aan IJsbaanpad 1-5 vlakbij het Olympisch Stadion. Het gebouw is een van de vroegste voorbeelden van structuralistisch bouwen en geldt als een van de belangrijkste naoorlogse rijksmonumenten.

Architect Aldo van Eijck had vooral speeltuinen ontworpen – meer dan 700 in Amsterdam alleen – toen hij de opdracht kreeg voor het Burgerweeshuis. Het werd een soort ruimtelijk manifest, een spiegel van zijn gedachtegoed. In Van Eijcks architectuur staan de mens en zijn beleving van de ruimte centraal. Het Burgerweeshuis is een aaneenschakeling van vierkante units met veel doorkijkjes en pleintjes, het gebouw is een veilige schil rond een intieme binnenruimte.

In 1960 werd het gebouw opgeleverd. Er gingen 118 weeskinderen wonen. Decennialang behield het zijn oorspronkelijke functie. Toen in 1986 een deel gesloopt dreigde te worden, leidde dat tot internationaal protest en vervolgens een opknapbeurt. In 2009 werd het gebouw een gemeentelijk monument. Vijf jaar later werd die status opgewaardeerd tot rijksmonument.

De anderhalf jaar durende verbouwing die aan de verhuizing van BPD voorafging, is deels te zien als reconstructie. Om het gebouw te laten voldoen aan de gebruikseisen van nu bracht verbouwingsarchitect Wessel de Jong vloerverwarming aan, een luchtverversingssysteem en een hoeveelheid kabels die in 1960 ondenkbaar zou zijn geweest. Die zijn echter zo slim verborgen dat er niets van te zien is. Om te voorkomen dat de 328 concave koepels in het dak van het pand zouden gaan functioneren als klankkast, werd een dun laagje isolatiemateriaal aangebracht en werden stemmig gekleurde wandpanelen geplaatst.

Allemaal net zo onopvallend als het grijze kantoormeubilair van Lensvelt, dat heel toepasselijk naar ontwerp van Space Encounters Boring heet, een ontwerp met een bewuste RAL kleur grijs welke vanaf 2016 internationaal vele prijzen en aandacht heeft gekregen. Zo vallen de oorspronkelijke details extra op: keukenhoekjes met poffertjesfornuis, een betonnen speelpleintje met duikelrekken en lachspiegels, en houten opbergkastjes.

In navolging van AkzoNobel, die in 2016 zijn Essential Art Space opende, en ABN Amro, dat vorig jaar volgde, is BPD het derde bedrijf dat aan de Zuidas een publiek toegankelijke expositieruimte zal hebben. Twee zelfs. Eentje is gewijd aan de geschiedenis van het pand en is omgedoopt tot ‘schatkamer’. De andere is een relatief bescheiden ruimte, maar de tentoonstellingen die hier gemaakt worden – drie per jaar – kunnen uitwaaieren over andere delen van het gebouw. Ze hebben inhoudelijk ook altijd een link met de architectuur.

Naar ontwerp van Ex Interiors en qua aanpak d.m.v. een intensieve en fijne samenwerking met project managent Maarten Bosch van BDGM leverde Lensvelt Contract naast Boring standaard en Boring Specials zoals de AVL Presidential Chair, CHTH kapstokken en AVL Office Chair in Boring uitvoering en daarbij alle losse meubelproducten van diverse internationale en bekende merken waaronder Norr11, Moduplus, Vitra, Artek, Arco, Cassina, Carl Hansen, Nestor & Rotsen en daarbij karpetten van Danskina en Kinnasand.

Realisatie 2017-2018.
Architecten: Ex Interiors, www.ex-interiors.nl
Project management: bosch duurzaam gebouw management, www.BDGM.nl
Fotografie: interieur Roos Aldershoff, exterieur Corné Bastiaansen

PRODUCTEN GEBRUIKT IN DIT PROJECT

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
About Author
Priscilla
More post by : Priscilla