Stedelijk Museum Amsterdam chooses use over ownership

In het nieuw ingerichte entreegebied van het Stedelijk Museum Amsterdam staan zeker 75 door Lensvelt ‘geleverde’ stoelen van W.H. Gispen.


Het Stedelijk Museum 22 September 2017. De her-opening van het intree gebied.
Foto’s van Hanna Hachula

In het nieuw ingerichte entreegebied van het Stedelijk Museum Amsterdam staan zeker 75 door Lensvelt ‘geleverde’ stoelen van W.H. Gispen. Geleverd, want het museum heeft dit meubilair niet gekocht maar in gebruik voor een periode van twaalf jaar. Zoals het bruiklenen van schilderijen al lang tot de mogelijkheden van musea behoren, is Lensvelt het eerste designmeubellabel bij wie deze manier van ‘bruiklenen’ van meubels mogelijk is. ‘Omdat afnemen van gebruik’, aldus Hans Lensvelt, ‘veel meer past bij deze tijd.’ De stoelen blijven van Lensvelt en deze zal het geleverde meubilair intussen onderhouden.


Het Stedelijk Museum 22 September 2017. De her-opening van het intree gebied.
Foto’s van Hanna Hachula

Museumdirecteur Beatrix Ruf koos de W.H. Gispen Easy Chairs zelf: het werd Model 301 zonder en Model 302 met armleuningen. Speciaal voor het museum is de easy Chair gestoffeerd in verschillenden tinten groene Kvadratstof. En zo staat deze elegante, esthetische, iconische en kwalitatieve Dutch design-stoel in een Dutch museum.

De Gispen Easy Chair wordt ook wel de Triënnale-stoel genoemd, naar de Milanese Triënnale waar model 302 in 1954 werd bekroond. Het succesvolle model 302 met een frame van staaldraad, had Gispen destijds voor Kembo ontworpen. Na de overname van Kembo ontfermt Lensvelt zich sinds 2014 over een zevental beste modellen uit de fifties van W.H. Gispen. Een daarvan is deze Gispen Easy Chair waar bezoekers van het Stedelijk Museum Amsterdam sinds kort in kunnen relaxen of koffie drinken aan een bijpassende W.H. Gispen Coffee Table.

Het Gispen meubilair is in goed gezelschap van de eveneens door Lensvelt heruitgegeven No Sign of Design Chair van Richard Hutten. Van de archetype stoel, waarmee de bekende ontwerper met groot succes debuteerde toen hij in 1989 op de Design Academy Eindhoven afstudeerde, staan binnenkort ruim twintig exemplaren in de bibliotheek van het museum. Zo kunnen bezoekers zitten op de in blank beukenhout uitgevoerde No Sign of Design Chair aan bijpassende No Sign of Design tafels.