Casa da Musica Porto

Casa da Musica Porto

Van kast tot stad

Een van de meest vernieuwende gebouwen van de afgelopen tijd is het Casa de Música in Porto. Het gebouw is ontworpen door OMA en onderscheidt zich door het gebruik dat is gemaakt van de leegte kenmerkend voor de stad. De grote concertzaal opent zich aan zowel voor als achterzijde naar de omgeving. Door de geplooide grond zoekt het gebouw contact met de stad terwijl het aan de buitenkant een sculpturaal object is. Tussen muziekzalen en stad ligt een interieur waarin circulatie en vloeren een continu gebied vormen. Deze vloeiende ruimte die de bezoeker uiteindelijk op het dak brengt, kan op uiteenlopende manieren worden gebruikt en ingenomen.

Casa da Música in Porto is meer dan een traditioneel concertgebouw met twee zalen en een foyer. De zalen zijn optimaal afgestemd op de klassieke muziekpraktijk. Echter ook de foyer, het restaurant en de overige tussenruimtes lenen zich voor muziekuitvoeringen. Gedurende de maandelijkse ‘club nights’ is het hele gebouw in gebruik. In de zomer zijn ook de buitenruimtes rond het gebouw en op het dak hierbij betrokken. Zo kan men luisteren naar een klassiek concert in de grote zaal, de flamenco dansen op het dak en een housefeest bijwonen in de parkeergarage. Door dit inventieve gebruik van de ruimtes laat het gebouw zich wellicht het beste begrijpen als een festivalterrein dat de leegte in de stad oplaadt met creatieve energie.

In de kantoren is geen specifiek meubilair ontworpen, maar gebruik gemaakt van het beschikbare meubilair op de markt. Zo viel de keuze in de kantoren op de geluiddempende Stealth kasten. Voor de ticket office waren The Wall kasten ideaal, vooral omdat mensen daar niets op kunnen zetten. Tevens zijn in de kantoorruimtes specifiek Corks van Moooi toegepast, gemaakt van kurk, refererend naar de beroemde productie van de stad Porto.

Architecten: OMA, www.oma.eu
Fotografie: Philippe Ruault & Christian Richters.

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
About Author
Loek
More post by : Loek