Openbare Ruimtes

Category Archives
Openbare Ruimtes, Speciale Projecten

De Rotterdam

De Rotterdam verrees op de Wilhelminapier, waar vandaan tussen 1873 en 1973 tienduizenden Europeanen met de Holland Amerika-Lijn (HAL) naar Amerika zijn geëmigreerd. De naam van het project verwijst dan ook naar het vlaggenschip van de HAL: de Rotterdam. Het gebouw ‘De Rotterdam’ is gerealiseerd op een bijzondere locatie, direct aan de Rivier de Maas op de Wilheminapier te Rotterdam. Het gebouw is ontworpen door OMA Architecten en door MAB Development samen met OVG Projectontwikkeling ontwikkeld. Het gebouw bestaat uit hoogwaardige kantoren, luxe appartementen, viersterren designhotel, winkels, horeca, fitness en culturele functies. In totaal omvat het gebouw circa 160.000 m² b.v.o. verdeeld over 3 torens. Dagelijks zijn er ongeveer 4.500 mensen in het gebouw. Naar ontwerp van OMA Architects is voor het entree en het restaurant voor het Nhow hotel banken en zitjes uit het programma Blocks tot stand gekomen. Lensvelt Blocks is voor De Rotterdam naar ontwerp van OMA Architects tot stand gekomen.

Realisatie medio 2014.
Architecten: OMA, www.oma.eu

PRODUCTEN GEBRUIKT IN DIT PROJECT

Openbare Ruimtes

Markt 1 Stadhuis ‘s-Hertogenbosch

In 2005 werd het monumentaal stadhuis van ‘s-Hertogenbosch op Markt 1 gerestaureerd naar ontwerp van Kraaijvanger. In het interieur is een virtueel, flexibel kantoorconcept doorgevoerd met een hoge graad van comfort. Lensvelt projectinrichting leverde elektrisch verstelbare lounge banken, Stealth kasten, elektrisch hoogte verstelbare bureaus en bureau- en vergaderstoelen.

Architecten: Kraaijvanger, www.kraaijvanger.nl
Fotografie: Frans Strous.

 

 

Openbare Ruimtes

Gerechtsgebouw Hasselt

Het Gerechtsgebouw van Hasselt is een opvallend bouwwerk gelegen naast het station van Hasselt in België.

Het gebouw bestaat uit een kantorenflat van zes verdiepingen en een toren.

Op 1 oktober 2011 werd het nieuwe gerechtsgebouw van Hasselt ter beschikking gesteld van de FOD Justitie.

De architectengroep TWINS (J Mayer H Office – a2o – Lens°ass) ontwierp eerst een multifunctioneel kantoorgebouw. Nadat duidelijk werd dat dit gebouw zou gebruikt worden als gerechtsgebouw, werd het concept aangepast. De ontwerpers tekenen voor een eigentijds gebouw met een specifiek gelaat dat refereert naar de typische Hazelarenboom. Het verwijst naar de (ge)-rechtsboom waar vroeger recht werd gesproken als naar de boomeenheid in het wapenschild van de stad Hasselt.

Het gebouw werd ontworpen door de architectengroep TWINS, waarvan de Duitse architect Jürgen Mayer deel uitmaakt. Die is o.a. bekend van de spectaculaire herontwikkeling van het Plaza de la Encarnacion in Sevilla.

De opvallende vorm van het gebouw is geïnspireerd op de hazelaar. De hazelaar staat niet alleen op het wapenschild van de stad Hasselt, maar bij Germaanse volkeren was dit ook de boom waaronder recht gesproken werd. Deze dubbele verwijzing geeft het gebouw een grote symbolische waarde.

Deze metafoor is ook in het interieur duidelijk aanwezig. De publieke ruimtes zijn ingericht met takvormige tafels, en ook de ontvangstbalie is in dezelfde stijl. De vinyl vloerbekleding werd speciaal voor dit project ontwikkeld en is geïnspireerd op een bladerdak, met dezelfde bruine kleurschakeringen. Achter de ontvangstbalie is een print geplaatst van een hazelaarblad, honderdmaal uitvergroot. De Vlag stoelen zijn in alle ruimtes ingezet als de Vlag van Hasselt, d.w.z. het wapen van Hasselt.

Het gebouw bestaat uit twee organische volumes, enerzijds een torenvolume dat de skyline van Hasselt doorklieft en zo letterlijk en figuurlijk een oriëntatiepunt wordt in de stad, anderzijds een horizontaal basisvolume dat verbinding zoekt met de nabije omgeving.

Openbare Ruimtes, Speciale Projecten

Airport Schiphol Lounge 4

Designbureau Tjep. heeft Lounge 4 van luchthaven Schiphol heringericht. Doel van het ontwerp was om de klinische wachthal een “gezellige”  karakter te geven. Daartoe is het thema van een winkelstraat toegepast.

De winkels en horecagelegenheden in de Lounge zijn voorzien van sterk variërende gevels, met grote entrees. De wachtruimte zelf is voorgesteld als een “graslandschap”, met royale groene Lensvelt-banken naar ontwerp van Joep van Lieshout.

Ook kunnen de passagiers plaatsnemen op een van de twee tribunes. Speciaal voor de kinderen zijn deze bouwwerken voorzien van een glijbaan. Om het gebrek aan zicht op vliegtuigen te compenseren, staan er ook een aantal banken in de vorm van een vliegtuig opgesteld. Realisatie: 2012.

Architect: Tjep. , www.tjep.com
Fotografie: Mike Bink.

PRODUCTEN GEBRUIKT IN DIT PROJECT

Openbare Ruimtes

NOS

In de wachtruimte van de NOS in Hilversum staan rode AVL Glyders van Lensvelt. Ontwerp gemaakt door MVDG interieurarchitecten i.s.m. van Tellingen interieurs. Realisatie 2012.

Architecten: MVDG interieurarchitecten bv,  www.mvdgeest.nl , van Tellingen interieurs www.vantellingen.nl
Fotografie: Michael van Oosten

PRODUCTEN GEBRUIKT IN DIT PROJECT

Openbare Ruimtes

Nederlands Architectuur Instituut

Het Nederlands Architectuur Instituut (NAi) is een archief, museum, bibliotheek en cultureel podium ineen. In het NAi worden belangrijke archieven en collecties van Nederlandse architecten van na 1800 bewaard en toegankelijk gemaakt voor het publiek. Aan het NAi heeft Lensvelt NaBT tafels en AVL Shaker Chairs geleverd.

Architecten: Jo Coenen architect & urbanist, www.jocoenen.com
Fotografie: Frans Strous.

 

PRODUCTEN GEBRUIKT IN DIT PROJECT

Openbare Ruimtes, Projecten, Speciale Projecten

Airport Schiphol Holland Boulevard Fase 3

NEXT architects werd gevraagd om het interieur van de Holland Boulevard te ontwerpen. De Holland Boulevard is het verblijfsgebied tussen Lounge 2 en 3 achter de paspoortcontrole op Amsterdam Airport Schiphol. Deze is met speciaal- en maatwerk meubilair van Lensvelt opnieuw ingericht, als onderdeel van het vernieuwingsproces van Schiphol om het comfort en reisgemak voor de passagiers te vergroten. Luchthaven Schiphol behoort tot de grootste en drukste vliegvelden van Europa. Vanaf 2016, verwelkomt Schiphol per jaar circa 60 miljoen reizigers.
Voor de reizigers wordt wachten op Holland Boulevard een spannende beleving of een tijdelijk rustoord. De strakke indeling van het Hollandse landschap maakt het enerzijds mogelijk voor reizigers met weinig tijd om snel een overzicht te krijgen van het hele landschap en vluchtig kennis te maken met Holland. Anderzijds is er een meanderend pad aangelegd die het de reizigers mogelijk maakt te ontsnappen aan de doorstroomsnelheid van Schiphol. Reizigers die langer verblijven kunnen flaneren door het Hollandse landschap en verschillende plekken rustig ontdekken. Om het verblijf extra aangenaam te maken, zijn er ruim 550 zitplekken gecreëerd, waaronder ook comfortabele slaapplekken.
Het Rijksmuseum Schiphol vormt het hoogtepunt van de Holland Boulevard: een culturele zone die door NEXT is vormgegeven en waar passagiers kennis kunnen maken met de Nederlandse cultuur en geschiedenis. Het paviljoen vormt een modern en innovatief kader voor de meesterwerken die het Rijksmuseum op Schiphol toont.
Realisatie 2017.

Architecten: NEXT Architecs, http://www.nextarchitects.com

Openbare Ruimtes

Tso’ar Leidschendam

Tso’ar, is een centrum van inspiratie en inzet. In de joods-christelijke traditie vertellen mensen elkaar verhalen. Verhalen vol menselijke ervaringen. In een beeldende taal over de zee, liefde, wijn, storm, vogels in de lucht. Tso’ar zet die verhalende traditie voort. In vieringen in nieuwe vorm laat Tso’ar de betekenis van de oude verhalen zien. Zodat mensen zichzelf herkennen en er levenskracht uit halen. Architect Charles van Marrelo verbouwde het opvallende, ronde gebouw van Tso’ar in 2007. Lensvelt leverde de This Chairs van Richard Hutten.

Architect: Charles van Marrelo.
Fotografie: Roos Aldershoff.

PRODUCTEN GEBRUIKT IN DIT PROJECT

Openbare Ruimtes

Regionaal Archief Alkmaar

Het Regionaal Archief Alkmaar is een samenwerkingsverband van 13 gemeenten in Noord-Kennemerland, westelijk West-Friesland en de Kop van Noord-Holland en bewaart archiefstukken, boeken, kaarten, foto’s, films enz. Men kan alle stukken in het Archief kosteloos raadplegen.

Dirk van Berkel was in 2011 de architect bij het ontwerp en de realisatie van het nieuwe kantoor voor het archief. Lensvelt heeft maatwerk en uit eigen collectie representatief meubilair van diverse programma’s geleverd, CHTH, AVL Office Chairs, Stealth Cabinets.

Architecten: Dirk van Berkel, www.dirkvanberkel.nl
Fotografie: Bas de Melker.

PRODUCTEN GEBRUIKT IN DIT PROJECT

Openbare Ruimtes

Openbare Bibliotheek Amsterdam

Op 7 juli 2007 (07-07-07) werd de nieuwe hoofdlocatie voor de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) geopend. Het gebouw is ontworpen door de architect Jo Coenen. In het gebouw, zowel in het exterieur als in het interieur, worden spanning, snelheid en rust gecombineerd. Lensvelt heeft een grote verscheidenheid aan werkplekken en representatief meubilair geleverd aan de bibliotheek.

Architecten: Jo Coenen architect & urbanist, www.jocoenen.com
Fotografie: Luuk Kramer

PRODUCTEN GEBRUIKT IN DIT PROJECT

Openbare Ruimtes

Airport Schiphol Gate 7

De ‘gate van de toekomst’ wordt gate 7 ook wel genoemd. De ruimte is 700 vierkante meter groot en telt tweehonderd stoelen en een groot aantal werkplekken. De slingerbanken in Gate 7 zijn geproduceerd door Lensvelt in samenwerking met Philips. In de banken is licht verwerkt: aan de onderkant zitten ledstrips, die qua kleur kunnen worden aangepast aan de luchtvaartmaatschappij die op de gate vliegt.

Als uit een doorlopend onderzoek blijkt dat reizigers zich in de moderne wachtruimte thuis voelen, kopieert Schiphol het concept naar andere gates.
Realisatie: december 2011.

Architecten: Studio Linse, www.studiolinse.com
Fotografie: Michel Claus

PRODUCTEN GEBRUIKT IN DIT PROJECT

Openbare Ruimtes

Airport Schiphol Holland Boulevard

De Holland Boulevard in de internationale vertrekhal van Schiphol is een belangrijk visitekaartje van Nederland. Met onder meer een dependence van het Rijksmuseum en bijzondere “Hollandse Huiskamers”, biedt de ruimte reizigers een smaakvolle en aangename verpozing. Naar ontwerp van Studio Linse heeft Lensvelt gestyleerde zitgedeeltes geproduceerd. Realisatie: 2011-2012.

Architecten: Studio Linse,  www.studiolinse.com
Fotografie: Michel Claus.

PRODUCTEN GEBRUIKT IN DIT PROJECT