Theaters

Category Archives
Projecten, Speciale Projecten, Theaters

Theater De Kampanje Den Helder

In Den Helder heeft een ensemble van culturele gebouwen onder de naam De Kampanje zijn deuren geopend. In een oude industriële hal heeft van Van Dongen-Koschuch Architects hier een theater ontworpen met volledig glazen wanden. Theater De Kampanje is het nieuwe cultureel centrum en schouwburg van Den Helder gevestigd in de Oude Rijkswerf Willemsoord. Met de transformatie heeft dit maritiem ensemble, wat meer dan 170 jaar niet toegankelijk was voor het publiek, een nieuwe publieke functie gekregen bestaande uit een theaterzaal, een multifunctionele zaal, kunstencentrum, kantoren en horeca. Naar ontwerp van Van Dongen-Koschuch Architects zijn meubelproducten van Lensvelt naar ontwerp van Atelier van Lieshout ingezet. Meubellijnen van Lensvelt als AVL Glyder, AVL Koker, AVL Workbench en AVL Office Chair zijn door middel van het gebruik aan diversiteit met hoogwaardige afwerkingen en kleuren bijzonder fraai met elkaar afgestemd. Realisatie 2015.

Architecten: van Dongen-Koschuch, www.vd-k.eu
Fotografie: Allard van der Hoek

PRODUCTEN GEBRUIKT IN DIT PROJECT

Horeca, Theaters

Chassé Theater Breda

Flexwerken in het culturele hart van Breda. Lensvelt leverde in de zomer van 2015 diverse meubelproducten uit eigen huis naar ontwerp van M+R interior architecture. Chassé Connect, zoals het nieuwe gedeelte van het Bredase theater heet, bevindt zich boven de loungebar FRONT. Het is een mooie lichte ruimte, met zitjes voor verschillende gelegenheden. Zo kunnen mensen zich afzonderen in de AVL Skulls. Ook is er genoeg ruimte om met groepen bij elkaar te zitten. De theatersfeer wordt verwerkt in de achterwand van de ruimte, behangen met vele theateraffiches. In een creatieve omgeving, als de leukste werkplek van Breda. De hele dag kunnen bezoekers bij het theater terecht om te flexwerken met goede faciliteiten in comfortabele stilte werkplekken. Of te vergaderen in een intieme ruimte en te netwerken onder het genot van goede kop koffie, verse lunchgerechten of een heerlijke maaltijd. Met plug & play kan men een presentatie in een flits op een groot scherm tonen. Realisatie 2015.

Architecten: M+R interior architecture, www.mplusr.nl

 

 

PRODUCTEN GEBRUIKT IN DIT PROJECT

 

 

Home, Projecten, Theaters

Musis Sacrum Arnhem

De oude aanbouw uit de jaren ‘80 van Musis Sacrum is gesloopt en heeft plaats gemaakt voor een prachtige nieuwe multifunctionele zaal. De Parkzaal is sinds mei 2017 het nieuwe onderkomen van Het Gelders Orkest. Daarnaast is de zaal ook geschikt voor popconcerten. Het meest opvallende aan de nieuwe Parkzaal is de glazen wand achter het podium, die fungeert als groen decor tijdens optredens waardoor achter de artiesten het Lauwersgrachtpark te zien is. De wand kan bij mooi weer open. Orkest of zangers kunnen zich zodoende omdraaien en optreden voor publiek in het park.

De aankleding in de publieke ruimtes is bijzonder, mooie houten wandafwerking, vooral de lamelachtige wandversieringen met groene kleurstellingen zijn opvallend. Ze lichten goudbruin op, geheel in harmonie met de kleuren van het park. In de grote entree vormt het beton met het beige Portugees leisteen een mooi contrast met zes stuks grote zwarte lederen AVL Glyder Poufs van 400*70 cm.

Ondergronds is het materiaalgebruik ten behoeve van het gebouw, met veel schoon beton, uiterst sober en strak gebleven. Maar het is rijk ingevuld met bijzondere en herkenbare meubellijnen. De kantoorruimtes zijn gevuld met het Boring programma en Stealth kasten in Boring grijs. De kleedkamers zijn uitgerust met zwarte AVL Visit Chairs in het leer, met matzwarte vierteens onderstel op maat gemaakt. De gemeenschappelijke verblijfsruimtes zijn met zwarte PH1 barstoelen en AVL Office Chairs rondom de koperen tafels ingericht.

Architects: van Dongen-Koschuch, www.vd-k.eu
Fotografie: Bart van Hoek

Maarten van Severen, mvs-projecten, Theaters

Casa da Musica Porto

Van kast tot stad

Een van de meest vernieuwende gebouwen van de afgelopen tijd is het Casa de Música in Porto. Het gebouw is ontworpen door OMA en onderscheidt zich door het gebruik dat is gemaakt van de leegte kenmerkend voor de stad. De grote concertzaal opent zich aan zowel voor als achterzijde naar de omgeving. Door de geplooide grond zoekt het gebouw contact met de stad terwijl het aan de buitenkant een sculpturaal object is. Tussen muziekzalen en stad ligt een interieur waarin circulatie en vloeren een continu gebied vormen. Deze vloeiende ruimte die de bezoeker uiteindelijk op het dak brengt, kan op uiteenlopende manieren worden gebruikt en ingenomen.

Casa da Música in Porto is meer dan een traditioneel concertgebouw met twee zalen en een foyer. De zalen zijn optimaal afgestemd op de klassieke muziekpraktijk. Echter ook de foyer, het restaurant en de overige tussenruimtes lenen zich voor muziekuitvoeringen. Gedurende de maandelijkse ‘club nights’ is het hele gebouw in gebruik. In de zomer zijn ook de buitenruimtes rond het gebouw en op het dak hierbij betrokken. Zo kan men luisteren naar een klassiek concert in de grote zaal, de flamenco dansen op het dak en een housefeest bijwonen in de parkeergarage. Door dit inventieve gebruik van de ruimtes laat het gebouw zich wellicht het beste begrijpen als een festivalterrein dat de leegte in de stad oplaadt met creatieve energie.

In de kantoren is geen specifiek meubilair ontworpen, maar gebruik gemaakt van het beschikbare meubilair op de markt. Zo viel de keuze in de kantoren op de geluiddempende Stealth kasten. Voor de ticket office waren The Wall kasten ideaal, vooral omdat mensen daar niets op kunnen zetten. Tevens zijn in de kantoorruimtes specifiek Corks van Moooi toegepast, gemaakt van kurk, refererend naar de beroemde productie van de stad Porto.

Architecten: OMA, www.oma.eu
Fotografie: Philippe Ruault & Christian Richters.

Theaters

Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven

Het voorheen weinig opvallende muziekcentrum opende in oktober 2010 haar deuren na een ingrijpende transformatie. Het sprankelende interieur is door een nieuwe glasgevel ook van buitenaf een blikvanger. “Grootstedelijke allure” en het “benadrukken van de regionale identiteit van Eindhoven”, deze twee voorwaarden “ die eerder contrasterend dan aanvullend lijken “ waren de leidraad bij de verbouwing van het Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven.

De M-Collection werd ontworpen voor het Muziekgebouw Eindhoven: een modulair systeem waarin een poef met een extra element verandert in een fauteuil of bankje. Door nog een module toe te voegen ontstaat een speciale luisterstoel, met geïntegreerde boxen en een digitale verbinding met een klassieke databank. Het ontwerp is geïnspireerd op muziekkoffers: de ‘buitenkant’ is hard en beschermend, de binnenkant luxe en zacht. Speelse variaties in stoffen en kleuren maken elk meubel uniek en brengen de beleving van de grote ruimtes in het Muziekgebouw terug naar de menselijke maat.

Architecten: Niels van Eijk & Miriam van der Lubbe, www.vevdl.com
Fotografie: Frank Tielemans.