Zoeken
Winkelmandje

Le Petit Boudoir_ is een duurzame en prachtige presentatie van Lensvelt x Teun Zwets

De installatie

Le Petit Boudoir is een installatie gemaakt door opkomend ontwerper Teun Zwets. Uit het afval en restmateriaal van Lensvelts meubelproductie creëerde Teun Zwets speciaal voor Dutch Design Week 2022 tien objecten. In het kader van duurzaamheid en (her)gebruik van voornamelijk restmateriaal en afval, kreeg Teun de opdracht van Hans Lensvelt om een manier te creëren om afval om te zetten in een functionele en oogverblindende serie producten.

Het eindresultaat is zo mooi dat het doet denken aan sieraden of andere bijzondere ornamenten vandaar de naam Le Petit Boudoir.

Teun Zwets (30) opereert op het snijvlak van kunst en design.
Hij studeerde aan de Design Academy in Eindhoven, waar hij zijn passie ontwikkelde in het gebruik van afval.

Lensvelt is een bekroond boutique meubellabel, opgericht in 1962.
Lensvelt voorziet architecten en interieurontwerpers van producten om nog betere interieurs te creëren, producten ontworpen door de meest bijzondere kunstenaars, ontwerpers en architecten.

Lees meer over het Evoluon

tekst 1

Le Petit Boudoir_ is een modulair systeem met beperkte oplage

Le Petit Boudoir is verkrijgbaar in twee kleurgroepen, van verfijnd tot helder staal met poedercoating

Een detail van de stalen snijplaat met laserpatroon

Concept, ontwerp en materiaal

Le Petit Boudoir voor Lensvelt is een installatie bestaande uit tien originele kasten. CEO Hans Lensvelt heeft het werk van Teun Zwets altijd met grote bewondering gevolgd. Gefascineerd door zijn werkwijze met restmaterialen en afval, deed Lensvelt een persoonlijk verzoek aan Teun om samen een installatie te maken in het Evoluon voor DDW 2022.

Lensvelt was op zoek naar iets unieks met een duurzame en hedendaagse focus. Hans en Teun onderzochten hoe ze met restafval een nieuw concept konden ontwikkelen.

Teun Zwets pakte het voor deze samenwerking anders aan. Normaal gesproken heeft hij een product of ontwerp in gedachten en gaat hij op zoek naar het afval dat bij dat idee past. In dit geval was restafval van staal uit het eigen productieproces van Lensvelt het uitgangspunt en moest Teun een manier bedenken om er een functionele serie producten van te maken.

tekst 3

Lensvelt presenteert Le Petit Boudoir in gigantische juwelendozen

Teun Zwets_ in een van de schatkisten tijdens DDW 2022

Recyclen zonder gas

Zwets ontwikkelde tien kasten met een modulaire basisvorm als uitgangspunt. De kasten zijn 100% gemaakt van staal en het hele systeem kan met elkaar worden gecombineerd.

Normaal gesproken wordt dit staal gerecycled, maar dat proces kost veel energie. Staal kan niet op de juiste temperatuur worden gebracht door elektriciteit om te worden gerecycled. Het wordt gedaan met gas, wat extra nadelen heeft in de huidige tijd en de nabije toekomst.

Het idee van deze samenwerking is om de markt te laten zien dat productieafval op grote schaal kan worden gebruikt om prachtige nieuwe producten van zeer hoge kwaliteit te ontwikkelen, waarbij het gebruik van gas in het proces wordt vermeden.

tekst 5

De kleurrijke kasten vallen op in de witte kubussen

Twee grote kasten uit de serie gemaakt van restmateriaal

Wie is Teun Zwets

Teun Zwets (1992) is een ontwerper die in 2020 afstudeerde aan de Design Academy in Eindhoven. In zijn eerste jaar na zijn afstuderen leidde zijn hands-on aanpak tot verschillende exposities in Eindhoven. Omdat de afstudeershow van de Design Academy dat jaar niet doorging vanwege de Covid pandemie, bouwde Teun zijn eigen tentoonstelling in een leegstaand klaslokaal waar hij zijn afstudeercollectie Teunland kon presenteren. Datzelfde jaar presenteerde hij zijn werk in De Kazerne in Eindhoven en in 2021 won hij de Kazerne Design Award, een jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor ontwerpers die net zijn afgestudeerd aan Design Academy Eindhoven. Een initiatief van Stichting Loyola, samen met Kazerne. Met zijn opvallende ontwerpen is Zwets een talent om in de gaten te houden.

tekst 2

Lensvelt had gefascineerd gevolgd hoe Teun op een creatieve manier met afval werkte

Teun praat onzin

"Ik werk intuïtief, hands-on en denk graag praktisch. Ik ben niet iemand die te veel nadenkt of dingen ingewikkeld maakt. Door gewoon te doen kom ik erachter of iets werkt of niet. Ik gebruik veel materiaal dat mensen weggooien. Ik houd van de schoonheid van andermans afval. Overal ter wereld gooien mensen hun afval in de natuur en op straat. Er zit zoveel potentieel in de materialen op straat dat mensen niet zien. Ook door gratis en afgedankt materiaal te gebruiken, is het maakproces gemakkelijker omdat je niet bang bent om materiaal te verspillen omdat het al afval is. Als iets mislukt, verlies je alleen maar tijd. Creëren maakt me gelukkig en ik wil mensen blij maken met mijn werk. Het is belangrijk om een goed ontwerp te maken met de juiste materialen. Zo kunnen mensen voorwerpen heel lang in hun bezit hebben, het meest duurzame ontwerp dat er is."

Na zijn afstuderen richtte Teun Zwets zijn ontwerpstudio op in Eindhoven en werkt nu aan verschillende collecties, custom producten en samenwerkingen met merken zoals het modebedrijf G-star en nu Lensvelt.

tekst 6

Zwets ontwikkelde het concept voor Le Petit Boudoir voor het eerst in zijn atelier in Eindhoven.

Een van de eerste modellen uit de Le Petit Boudoir serie gemaakt van karton

Hans Lensvelt en Teun Zwets kijken naar restmateriaal dat wordt gebruikt bij de productie van meubels

Eerder werk van Teun Zwets voor het Piet Hein Eek Hotel

Lensvelt's toewijding aan duurzaamheid


Oplossingen bieden die goed zijn voor mensen, onze aarde en de economie: daar gaat het ons om. Wij geloven in een circulaire economie en vinden het belangrijk om volgens deze principes te werken.


Hieronder volgt een overzicht van wat we in de praktijk doen:

Esthetische duurzaamheid
We maken meubels van de hoogste, duurzame kwaliteit. Sober, functioneel en logisch in gebruik. Het zijn juweeltjes die je niet zomaar wegdoet. Dat noemen we esthetische duurzaamheid. Als een klant andere meubels wil, geven we onze stoelen en tafels een tweede leven. Of we voeren de meubels zo duurzaam mogelijk af.

Flexibele leveranciers
We vermijden overproductie en kiezen voor flexibele leveranciers. Zo worden we niet geconfronteerd met capaciteit die we koste wat het kost moeten vullen.

Zelfvoorzienend in energie
We investeren in het opwekken van duurzame energie. Zo ligt het dak van ons pand in Breda vol met zonnepanelen. Hiermee kunnen we onze eigen elektriciteit opwekken.

Milieuvriendelijke verpakking en transport
Door ons eigen magazijn kunnen we werken met optimale bestelvolumes. We maken gebruik van eigen transportmiddelen, die we efficiënt inzetten. We gebruiken zo min mogelijk plastic en karton.

Minder CO2-uitstoot
We stimuleren lokaal ondernemerschap. Bovendien verminderen we zo de CO2-uitstoot.

Sustainability_

Teun Zwets_ ontmoet de ontwerper

De kasten zijn gemaakt van gerecycled staal van Lensvelts eigen restafval en het systeem kan met elkaar gecombineerd worden