Gispenstoelen op station Eindhoven

Passend bij de Kembo WH Gispenstoelen uit de jaren vijftig koos Paul Linse voor de hedendaags Lensvelt WH Gispen 101 en 202 stoelen.

Comfortabel wachten op de trein, een krant lezen of stijlvol dineren in een Gispenstoel van Lensvelt. Dat kan sinds kort in de centrale hal van station Eindhoven waar Studio Linse de restauratie heeft verbouwd tot een uitnodigende Café & Brasserie De Restauratie.

De lichtstad heeft in handen van architect Luc Vergeer weer een nieuw, strak en licht station gekregen. Het rijksmonument uit 1956 – in de volksmond ook wel de “Transistorradio” genoemd – behield karakteristieke oude elementen als gebogen delen in de plafonds, vloermozaïeken en de tekst van Mondriaan “Doorgang, afscheid en ontmoeting”. Dat laatste kan nu in het eigentijdse café-restaurant van 240 vierkante meter dat verbouwd is met respect voor de oude glorie. Interieurontwerper Paul Linse kent de plek al heel lang; hij kwam er toen hij eind jaren tachtig studeerde aan de Design Academy Eindhoven, en later toen hij daar les gaf. ‘Het was een ouderwetse restauratie met Perzische tapijten op tafel en een versleten laminaatvloer’, zegt hij. Omdat hij nooit teveel wil doen om zodoende het gebouw in volle glorie te laten uitkomen, zijn authentieke elementen en stijliconen als de glazen kroonluchters en meubilair gerestaureerd. Deze zijn gecombineerd met nieuw ontworpen lampen, tafels, banken en een counter. Op de nieuwe terrazzovloer komen de tientallen door Lensvelt geleverde Gispenstoelen met ruggen en zittingen van gebogen beukenmultiplex en gestoffeerd met Kvadratstoffen, stijlvol tot hun recht. ‘De WH Gispen 101 zonder armleggers en de WH Gispen 202 met armleggers zijn fantastische modellen die comfortabel zitten, verklaart Linse zijn keuze, ‘en ze sluiten aan bij de reeds aanwezige Gispenstoelen uit de jaren vijftig.’ Hij plaatste de lagere exemplaren aan het raam, de hogere in het middengedeelte van de brasserie (en barkrukken aan de bar). Het geheel vormt een bijna logische, heldere, comfortabele, en smaakvolle balans tussen verleden en toekomst.

Over Studio Linse
Paul Linse studeerde in 1987 af aan de Design Academy Eindhoven en richtte in 1999 Studio Linse op. Samen met een team interieurontwerpers en architecten werkt hij aan internationale opdrachten. Met een herkenbare stijl omschreven als “Noble Simplicity” richt de studio onder andere hotels, vliegvelden, musea, kantoren, woningen en treinstations in. In Amsterdam bijvoorbeeld het restaurant en het café van het Rijksmuseum, café Américain en De Plantage, en samen met Lensvelt gate 7 op Schiphol. Momenteel werkt de studio aan de inrichting van de foyer en het restaurant van de Royal Opera House in Londen, het vernieuwde interieur van de aanbouw van het Concertgebouw, het Van Goghmuseum en de Stopera. Locaties met een rijke historie en een verhaal die worden vertaald naar eigentijdse interieurs.

Over Lensvelt
Lensvelt is een geëngageerd NON-design meubellabel en projectinrichter gevestigd op de Herengracht in Amsterdam. Sinds haar oprichting in 1962 biedt Lensvelt architecten en interieurarchitecten de middelen om steeds betere interieurs te maken.
Lensvelt werkt samen met meer dan 150 kwalitatief hoogstaande designers en labels. Een tiental stoelen en twee koffietafels van Willem Hendrik Gispen (1890-1981) worden door Lensvelt met moderne technieken, maar met behoud van het oorspronkelijke ontwerp in Nederland ge­pro­duceerd.

Over Luc Veeger
Architect Luc Veeger van Arcadis, toonaangevend ontwerp- en consultancybureau, is verantwoordelijk voor de grootschalige transformatie en restauratie van station Eindhoven waarbij ‘licht’ en duurzaamheid een leidende rol spelen. De donkere nauwe tunnel werd een lichte doorgang, er kwamen glazen daken en de passage kreeg een bijzonder diffuus verlicht plafond. Luc Veeger werkte bij OMA Architects en UNStudio, was medeoprichter van Monolab Architects in Rotterdam en werkt inmiddels ruim vijftien jaar bij Arcadis. Hier is hij onder andere verantwoordelijk voor het hergebruik en de restauratie van Watertoren Noord Groningen, station Amsterdam Bijlmer Arena, stationsgebied Driebergen-Zeist, en aquaducten in Friesland.

Ontworpen en ontwikkeld in WordPress door Internetbureau Jun-E-Jay