Openbare Ruimtes

Category Archives
Openbare Ruimtes, Speciale Projecten

De Rotterdam

De Rotterdam was built on the Wilhelminapier, from where tens of thousands of Europeans with the Holland America Line (HAL) emigrated to America between 1873 and 1973. The name of the project also refers to the flagship of the HAL: the Rotterdam. The ‘De Rotterdam’ building has been realized at a special location, directly on the River Maas on the Wilheminapier in Rotterdam. The building was designed by OMA Architects and developed by MAB Development together with OVG Projectontwikkeling. The building consists of high-quality offices, luxury apartments, four-star design hotel, shops, catering, fitness and cultural functions. In total, the building comprises approximately 160,000 m², for example. spread over 3 towers. Every day about 4,500 people are in the building. According to OMA Architects’ design, benches and seats from the Blocks program were created for the entrance and also for the restaurant of Nhow hotel. Lensvelt Blocks was created for De Rotterdam based on the design of OMA Architects.

Realisatie medio 2014.
Architecten: OMA, www.oma.eu

PRODUCTEN GEBRUIKT IN DIT PROJECT

Openbare Ruimtes, Projects, Speciale Projecten

Airport Schiphol Holland Boulevard Fase 3

NEXT architects were asked to design the interior of the Holland Boulevard. The Holland Boulevard is the living area between Lounge 2 and 3 behind the passport control at Amsterdam Airport Schiphol. This has been redesigned with custom furniture from Lensvelt, as part of the renewal process of Schiphol to increase the comfort and ease of travel for the passengers. Schiphol Airport is one of the largest and busiest airports in Europe. From 2016, Schiphol welcomes approximately 60 million travelers a year.

For travelers, waiting at Holland Boulevard can be a thrilling experience or a temporary retreat.The tight layout of the Dutch landscape makes it possible for travelers with little time to quickly get an overview of the whole landscape and get acquainted with Holland. On the other hand, a meandering path has been made that allows travelers to escape the flow of Schiphol. Travelers who stay longer can wander through the Dutch landscape and discover different places. To make the stay extra enjoyable, over 550 seats have been created, including comfortable sleeping areas. The Rijksmuseum Schiphol is the highlight of the Holland Boulevard: a cultural zone designed by NEXT where passengers can get to know Dutch culture and history. The pavilion forms a modern and innovative framework for the masterpieces that the Rijksmuseum displays at Schiphol. Realization 2017.

Architects: NEXT Architecs, http://www.nextarchitects.com

Openbare Ruimtes

Tso’ar Leidschendam

 

Openbare Ruimtes

Public Library Amsterdam

On July 7, 2007 (07-07-07), the new main location was opened to the Amsterdam Public Library (OBA). The building was designed by architect Jo Coenen. In the building, both combined in the exterior and in the interior, are voltage, speed and peace. Lensvelt has a wide variety of workplaces and representative furniture delivered to the library.

Architects: Jo Coenen architect & urbanist, www.jocoenen.com

Photographer: Luuk Kramer

PRODUCTEN GEBRUIKT IN DIT PROJECT

Horeca, Openbare Ruimtes, Speciale Projecten

Airport Schiphol Lounge 4

Design Bureau Tjep. has redecorated Lounge 4 Schiphol airport. The aim of the design is to give a “lively” character to the clinical waiting room. For this purpose, the theme of a shopping street is been used.
The shops and catering establishments in the lounge are provided with widely varying façades, with large entrances. The waiting itself is presented as a “grass landscape”, with generous green Lensvelt couches designed by Joep van Lieshout.
The passengers can also sit on one of the two grandstands. Especially for kids are these structures provided with a slide. To compensate the lack of visibility on airplanes, there are also a number of couches arranged in the shape of an airplane.
Realisation: 2012.

Architect: Tjep. , www.tjep.com
Photographer: Mike Bink.

PRODUCTS USED IN THIS PROJECT

Openbare Ruimtes

NOS

In the waiting area of the NOS in Hilversum stands red Lensvelt AVL Glyders. Designed by interior designers MVDG in cooperation with van Tellingen interiors.
Realisation 2012.

Architects: MVDG interieurarchitecten bv,  www.mvdgeest.nl , van Tellingen interieurs www.vantellingen.nl
Photographer: Michael van Oosten

PRODUCTS USED IN THIS PROJECT

Openbare Ruimtes

Nederlands Architectuur Instituut

Dutch Architecture Institute is a museum, archive, library and cultural platform together. There are important archives and collections of Dutch architects from 1800, that makes it accessible to the public.
Lensvelt delivered NABT Tables and AVL Shaker Chairs to the Dutch Architecture Institute.

Architects: Jo Coenen architect & urbanist, www.jocoenen.com
Photographer: Frans Strous.

PRODUCTS USED IN THIS PROJECT

Openbare Ruimtes

Airport Schiphol Gate 7

Gate 7 called “gate of the future ‘. The area is 700 square meters and employs 200 chairs and a large number of workstations. The pendulum banks in Gate 7 are produced by Lensvelt in cooperation with Philips. The coaches are equipped with lights: LED strips at the bottom, which can be adapted in color to the airline which operates the gate.
If travellers feel at home in this modern waiting area, Schiphol copies the concept to other gates.
Realisation: December 2011.

Architects: Studio Linse, www.studiolinse.com
Photographer: Michel Claus

PRODUCTS USED IN THIS PROJECT

Openbare Ruimtes

Airport Schiphol Holland Boulevard

Holland Boulevard in the international departure hall at Schiphol presents the Netherlands. Including a dependence of the Rijksmuseum and unusual “Dutch Living”, the area offers travellers a tasteful and pleasant rest. Following the design of Studio Linse, Lensvelt produced stylized seating areas.
Realisation: 2011-2012.

Architects: Studio Linse,  www.studiolinse.com
Photographer: Michel Claus.

PRODUCTS USED IN THIS PROJECT

Openbare Ruimtes

Regionaal Archief Alkmaar

The Regional Archive Alkmaar is a partnership of 13 municipalities in Noord-Kennemerland, West Friesland and the Kop of Noord-Holland and keep archival records, books, maps, photographs, films etc. They can consult free of charge all the documents in the archive.
Dirk van Berkel was the architect for the design and realisation of the new office for the archive. Lensvelt delivered customisation and own collection of representative furniture made of various programs, CHTH, AVL Office Chairs and Stealth Cabinets.
Realisation 2011.

Architects: Dirk van Berkel, www.dirkvanberkel.nl
Photographer: Bas de Melker.

PRODUCTS USED IN THIS PROJECT

Openbare Ruimtes

Gerechtsgebouw Hasselt

Courthouse Hasselt is a striking building located next to the station of Hasselt in Belgium.
The building consists of an six floors office apartment and a tower.
The new courthouse was made available to the Ministry of Justice on October 1st 2011.
The architect group TWINS (J Mayer H Office – a2o – Lens ° Ass) designed a multifunctional office first. After they decided that the building would be used as a courthouse, the concept was adapted. The designers draw a contemporary building with a specific character that refers to the typical Hazelarenboom. It refers to the tree and the tree unit on the escutcheon of the city of Hasselt.
The building was designed by the architect group TWINS, including the German architect Jürgen Mayer. Which is known for the spectacular redevelopment of the Plaza de la Encarnacion in Seville.
The distinctive shape of the building is inspired by the hazel. The hazel is not only on the escutcheon of the city of Hasselt, but Germanic peoples justice also under the tree. This double reference gives the building a great symbolic value.
This metaphor is also evident in the interior. The public areas are decorated with branch-like tables and the reception desk is in the same style. The vinyl flooring was specifically designed for this project and is inspired by a leafed roof, with the same brown hues. Behind the reception unit is a print sheet located of a hazel, which is a hundred times magnified. Flag chairs are used in all areas of Hasselt as the Flag of Hasselt, that is the weapon of Hasselt.
The building consists of two organic volumes; one of them cleaves the skyline Hasselt and it is literally and figuratively a landmark in the city, on the other hand a horizontal base volume to connect to the surrounding area.