Lab City CentraleSupélec, Paris

Lab City CentraleSupélec, Paris

OMA’s first scientific building laboratory and technical school, Lab City CentraleSupélec in Paris Saclay, was completed in September of 2017.

OMA’s design is based on an open learning landscape in a transparent box.
The building is part of a larger urban planning scheme, which also encompasses the surrounding area. OMA designed a diagonal street, which runs from the future subway station to the nearby Supelec school. This line continues in the new building as the main walkway.

Instead of a classical lab with venues and hallways, “lab city” is conceived as an open landscape, meant to stimulate transparency and interaction between the various ranks.

The building is designed as a rectangular low-rise building with a glass roof. Only the core, the so-called Forum, has a stacked volume. This section contains the atrium and features such as a sports hall and offices.
A main artery runs through the center of the complex, linking a neighboring technical facility to the location of a future subway station.
A network of smaller passages connects with this main road, which forms the basis of the city grid.

Offices, laboratories, a library and a restaurant are designed on this grid, with blocks in different sizes. There is also a plaza-like space filled with tables and chairs, an amphitheater style auditorium and a number of elevated terraces.
The cognac coloured Blocks seats and chairs are designed in collaboration with OMA Architects.

Realization mid 2017.
Architecten: OMA,
Photographers: Philippe Ruault & Vitor Oliveira”

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
About Author
Mick VanderKolff
More post by : Mick VanderKolff