Brightlands...Heerlen

A former ABP (pension fund) office building dating from 1977 is since 2015 a breeding ground for education, research and entrepreneurship. Diederendirrix architecture & urban development and Van Eijk & Van der Lubbe designed the Brightlands Smart Service Campus in Heerlen.

A former ABP (pension fund) office building dating from 1977 is since 2015 a breeding ground for education, research and entrepreneurship. Diederendirrix architecture & urban development and Van Eijk & Van der Lubbe designed the Brightlands Smart Service Campus in Heerlen. The building got a new entrance and two floors were redesigned into ‘community floor’. It is the perfect place to meet and work together in the building.
Diederendirrix renovated the former giant ABP office building measuring 21,000 square metres and made it into a campus for start-ups, companies and a scientific institute. An initiative of pension provider APG, the Maastricht University and the Province of Limburg.
The middle zone is a warm wooden world for meeting and knowledge exchange, including among other things the Living Room, espresso bar and the Forum. In the zone around the Forum, diederendirrix designed a light, glass world offering a view of the park-like surroundings. Office spaces, meeting rooms, education and research spaces – among other things – are housed in this glass world.

In the middle zone the flooring between the first and second floor was partly broken through, which creates a double-height space. This space, the Forum, contains a large wooden stand which also serves as circulation area. Here, people can work together and debate and lectures can be held. The glass walls provide a view of the surrounding spaces, such as the meeting places and the restaurant.
Van Eijk & Van der Lubbe designed the interior of the community floor. A raster of slanting lines forms the basis for a pattern of coloured carpet on the floor. The lamps and furniture also find their place along these diagonals, sometimes right through walls or glass partitions. This way, the pattern makes a connection between the spaces and the visitors.

Lensvelt supplied the furniture to Van Eijk & Van der Lubbe’s design, for the Studio Lensvelt Electric Sit To Stand workstations, Marcel Wanders Studio 2 Duo, as conference tables with Studio 7100 tables and for the Forum, linkable PHE Made in the Workshop Stackable Chair from Piet Hein Eek delivered.

Architects: Van Eijk & Van der Lubbe, www.vevdl.com , Diederendirrix, www.diederendirrix.nl
Photographer: Jeroen van der Wielen