Timmerhuis Rotterdam

Timmerhuis Rotterdam

The special structure of the Timmerhuis, which consists of a converted 1953 office building, and a “pixel mountain”, is revealed when you enter through the public access entry to the Haagseveer.
There in the high atrium the steel pixel beams literally float above your head.
The Timmerhuis consists of the post-war Stadstimmerhuis and a new building in which commercial spaces, offices and homes have been housed. OMA was responsible for both external design and the interiors of the offices. Around the atrium the first 4 floors are municipal offices for 1,800 civil servants. The interior, designed bij OMA architect Saskia Simon, consists of alternating open and closed spaces, which bear the OMA signature of being both rugged and refined. The aluminum floors, brown walls of extremely thin steel sheets and, in the meeting rooms, carpets with pictures of the football crowd in the Kuip and other Rotterdam things have a sense of refinement. This contrasts with the steel beams that pass through the rooms and cross the rooms and the steel grids that serve as a ceiling in the public hall. The interior of the old office building also has some robust elements such as the concrete that was left exposed after being discovered during the renovation. Lensvelt supplied various meeting chairs for Saskia Simon’s design; the AVL Office Chair, AVL Koker Chair by Joep van Lieshout and PH1 Barstool by Ronald Hooft are used in the Timmerhuis.
Realization was in 2016.

Architects: OMA www.oma.eu

PRODUCTS USED IN THIS PROJECT

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
About Author
Priscilla
More post by : Priscilla