Gerechtsgebouw Hasselt

Gerechtsgebouw Hasselt

Het Gerechtsgebouw van Hasselt is een opvallend bouwwerk gelegen naast het station van Hasselt in België.

Het gebouw bestaat uit een kantorenflat van zes verdiepingen en een toren.

Op 1 oktober 2011 werd het nieuwe gerechtsgebouw van Hasselt ter beschikking gesteld van de FOD Justitie.

De architectengroep TWINS (J Mayer H Office – a2o – Lens°ass) ontwierp eerst een multifunctioneel kantoorgebouw. Nadat duidelijk werd dat dit gebouw zou gebruikt worden als gerechtsgebouw, werd het concept aangepast. De ontwerpers tekenen voor een eigentijds gebouw met een specifiek gelaat dat refereert naar de typische Hazelarenboom. Het verwijst naar de (ge)-rechtsboom waar vroeger recht werd gesproken als naar de boomeenheid in het wapenschild van de stad Hasselt.

Het gebouw werd ontworpen door de architectengroep TWINS, waarvan de Duitse architect Jürgen Mayer deel uitmaakt. Die is o.a. bekend van de spectaculaire herontwikkeling van het Plaza de la Encarnacion in Sevilla.

De opvallende vorm van het gebouw is geïnspireerd op de hazelaar. De hazelaar staat niet alleen op het wapenschild van de stad Hasselt, maar bij Germaanse volkeren was dit ook de boom waaronder recht gesproken werd. Deze dubbele verwijzing geeft het gebouw een grote symbolische waarde.

Deze metafoor is ook in het interieur duidelijk aanwezig. De publieke ruimtes zijn ingericht met takvormige tafels, en ook de ontvangstbalie is in dezelfde stijl. De vinyl vloerbekleding werd speciaal voor dit project ontwikkeld en is geïnspireerd op een bladerdak, met dezelfde bruine kleurschakeringen. Achter de ontvangstbalie is een print geplaatst van een hazelaarblad, honderdmaal uitvergroot. De Vlag stoelen zijn in alle ruimtes ingezet als de Vlag van Hasselt, d.w.z. het wapen van Hasselt.

Het gebouw bestaat uit twee organische volumes, enerzijds een torenvolume dat de skyline van Hasselt doorklieft en zo letterlijk en figuurlijk een oriëntatiepunt wordt in de stad, anderzijds een horizontaal basisvolume dat verbinding zoekt met de nabije omgeving.

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
About Author
Mick VanderKolff
More post by : Mick VanderKolff