Invitation Rietveld Military Series 24-5-2017

Invitation Rietveld Military Series 24-5-2017

Military Series

Uitnodiging 24 mei 2017 Rietveld Symposium met aansluitende cocktail.
100 jaar De Stijl start van een bijzondere samenwerking tussen Rietveld + Lensvelt.

16.00     Ontvangst.

16.15       Inleiding door Titus Darley en Hans Lensvelt.

16.30      Hans Beunderman
Hans Beunderman gaat in op de fascinatie van de architect voor de stoel. De stoel als bouwwerk. Is het toeval dat het
grootste deel van design klassiekers van de hand zijn van een architect?

17.00      Jurjen Creman
Jurjen Creman kent als geen ander Rietvelds oeuvre en vakmanschap als architect, ontwerper maar vooral als
meubelmaker.

17.30      Jessica van Geel
Jessica van Geel laat ons zien hoe de relatie tussen Rietveld en zijn muze Truus Schroder zijn werk en leven beïnvloedde.

18.00      Cocktail ter introductie Militairy Series.

22.00      Afsluiting.

Het symposium is bedoeld voor architecten en architectuur liefhebbers, is gratis, in het Nederlands en wordt gehouden in de Lensvelt Gallery op de Herengracht 178, 1016 BR  Amsterdam.
Voor het symposium zijn slechts 50 plaatsen beschikbaar.
Indien U het symposium bij zou willen wonen verzoeken wij u dan ook om zo snel mogelijk U aan te melden op rietveld@lensvelt.nl.
Voor de cocktail is iedereen van harte welkom.

Rietveld Originals + Lensvelt

In het jaar dat De Stijl 100 jaar bestaat starten Rietveld Originals en Lensvelt een bijzondere samenwerking. Lensvelt wordt exclusief distributeur van de Militaire meubelserie van Gerrit Rietveld voor de zakelijke markt.

Kunstbeweging De Stijl werd in 1917 gevormd door onder anderen Theo van Doesburg, Piet Mondriaan en Bart van der Leck.
Al snel sloot Gerrit Rietveld als architect en meubelmaker aan als lid van deze beweging.

In 1923 kleurde hij zijn leunstoel rood en blauw en niet veel later bouwde hij zijn beroemde Schroder huis. In dezelfde periode ontwierp Rietveld voor het Katholieke Militair Tehuis in Utrecht een meubel serie waarbij hij voor de houtverbindingen voor het eerst gebruik maakte van bouten en moeren in plaats van houten deuvels. Stevig, robuust en kenmerkend door gebruik van dwarsliggers en contrastkleuren.

De samenwerking tussen Rietveld Originals en Lensvelt wordt op 24 mei gevierd met een presentatie van de meubels uit de militaire serie in de gallery van Lensvelt op de Herengracht 178 in Amsterdam.

Voorafgaand aan de presentatie vindt een symposium over Gerrit Rietveld plaats waarbij drie bijzondere sprekers een andere licht werpen op Gerrit Rietveld als meubelmaker, ontwerper maar vooral ook als mens. Hoe kon de zoon van een timmerman in de eerste twee decennia uitgroeien tot Nederlands beroemdste architect en meubelontwerper.

Jessica van Geel (Utrecht, 1973) is cultuurhistoricus en journalist
voor onder andere NRC Handelsblad en Vrij Nederland. Ze was eindredacteur van de NRC-zaterdagkrant, schrijft interviews. Momenteel werkt ze aan een boek over Truus Schroder Schrader (1889-1985), de opdrachtgeefster van het Rietveld Schroderhuis dat naar verwachting eind dit jaar zal verschijnen bij uitgeverij Lebowski. Voor de research van haar boek spitte Jessica de persoonlijke archieven van Gerrit Rietveld en Truus Schroder door en sprak zij met talloze mensen uit hun omgeving. In haar boek schrijft zij als eerste over de relatie tussen Rietveld en zijn muze.

Jessica van Geel laat ons zien hoe deze relatie werk en leven van Rietveld beïnvloedde.

Jurjen Creman heeft wereldwijd een naam opgebouwd op het gebied van de meubels van Gerrit Rietveld. Hij wordt ingeschakeld door musea en verzamelaars voor de beoordeling en restauratie en onderhoud van Rietveld collecties. Hierdoor zijn vrijwel alle belangwekkende Rietveld meubels ter wereld door zijn handen gegaan.
Daarnaast heeft Jurjen veel onderzoek gedaan naar de technische aspecten en constructies die Rietveld beoogde en toepaste. Om te ontdekken welke uitdagingen en soms onmogelijke constructies Rietveld aanging heeft Jurjen diverse meubels zelf opnieuw gebouwd.

Jurjen kent als geen ander Rietvelds oeuvre en vakmanschap als architect, ontwerper maar vooral als timmerman.

Het curriculum van Prof. lr. Hans Beunderman (Rotterdam, 1948) is uitgebreid. Hij is emeritus hoogleraar van de TU Delft waar hij tevens in 1974 Cum Laude afstudeerde in Architectuur. Hij werkte als architect en stedelijk ontwerper in Finland en voor zijn eigen bureau Oosting & Beunderman in Utrecht. Hij werkte in verschillende functies voor het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu en behaalde in 1990 een MBA aan de Unicersity of Rochester / Erasmus Universiteit Rotterdam. In zijn rol als Decaan aan de faculteit Bouwkunde in Delft heeft Beunderman naast zijn wetenschappelijke bijdrage zijn passie voor Architectuur en Design vorm kunnen geven. Meest tastbare bewijs is zijn zorg voor de stoelen collectie van de faculteit die mede door zijn toedoen is behoed voor een allesverwoestende brand. In zijn laatste functie was hij Vice Rector van de TU Delft.

Hans Beunderman gaat op in de fascinatie van de architect van de stoel. De stoel als bouwwerk. Is het toeval dat het grootste deel van design klassiekers van de hand zijn van een architect? En… wat heeft de student eigenlijk aan zo’n stoelencollectie?

Over Rietveld Originals

RIETVELD Originals biedt alle meubel ontwerpen van Gerrit Rietveld aan die op dit moment in productie zijn. RIETVELD Originals werkt bovendien hard aan het uitbreiden van de collectie en zal een aantal meubels opnieuw in productie nemen. Samen met ontwerper Edward van Vliet zijn een aantal oude schetsen en prototypen zorgvuldig onder de loep genomen. Hierdoor zijn design klassiekers opnieuw tot leven gekomen.

Over Lensvelt

Missie Lensvelt Contract

Lensvelt is een NON-Design meubel label gevestigd op de Herengracht in Amsterdam.
Sinds haar oprichting in 1962 biedt Lensvelt architecten en interieurarchitecten de middelen om steeds betere interieurs te maken. Lensvelt is een overtuigd voorstander van lokaal geproduceerde goederen en gelooft sterk in de kracht van loyaal buurmanschap.
Lensvelt draagt bij aan de culturele gemeenschap.
Lensvelt draagt bij aan een nieuwe wereld, groener, beter en socialer.
Lensvelt heeft zich in de loop der jaren laten zien als een geëngageerd label dat uitgesproken en vaak prijswinnende presentaties toonde tijden de Salonde del Mobili in Milaan.
Recentelijk mochten Lensvelt en Maarten Baas, beide voor de tweede keer, de prestigieuze Milano Design Award, de Oscars voor de design gemeenschap, in ontvangst nemen voor hun presentatie: May I Have Your Attention, Please?
De producten van Lensvelt zijn:
solide,
innovatief,
authentiek,
ergonomisch,
hebben vaak een “twist”,
zijn betaalbaar,
comfortabel,
functioneel,
duurzaam.

De Lensvelt producten zijn vormgegeven door de meest opmerkelijke ontwerpers
als Marcel Wanders, Bertjan Pot, Gerrit Rietveld, Atelier van Lieshout, Nina Graziosi, Maarten van Severen, Paolo Rizzatto, Richard Hutten, Ineke Hans, Piet Hein Eek, Maarten Baas, Studio Job, WH Gispen, Caroline Prisse, Space Encounters, Wiel Arets, Prast Hooft, Dirk van Berkel, Simo Heikkila en nu dan Gerrit Rietveld.

Lensvelt ziet zichzelf als “The People’s Manufacturer”.
In deze context kost de Militairstoel €410,-, de Militaire kruk €340,-.
En is de Militaire tafel verkrijgbaar vanaf €1.510,-.
(Alle prijzen zijn exclusief BTW en ex-werk).

Lensvelt Contract is a NON-design Amsterdam based furniture label established in 1962.
Lensvelt provides architects & interior designers with the tools to make cooler and better interiors.
Lensvelt contributes to the cultural community.
Lensvelt wants to contribute to a new world: greener, better, more social and more beautiful.
The Lensvelt products are designed by the most remarkable and innovative artists,  architects and product designers as Marcel Wanders, Bertjan Pot, Gerrit Rietveld, Atelier Van Lieshout, Nina Graziosi, Maarten Van Severen, Paolo Rizzatto, Richard Hutten, Ineke Hans, Piet Hein Eek, Studio Job,
WH Gispen, Caroline Prisse,
Space Encounters, Wiel Arets, Prast Hooft, Simo Heikkilä
and more.

Copyright © 2017 Lensvelt Contract Furniture, All rights reserved.
You receive this email because you opted in at our website, are a customer or are one of our friends.

Our mailing address is:
Lensvelt Contract Furniture
Herengracht 178
Amsterdam, Noord-Holland 1016 BR
Netherlands

Add us to your address book

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
About Author
Priscilla
More post by : Priscilla