Lab City CentraleSupélec, Parijs

Lab City CentraleSupélec, Parijs

OMA’s eerste wetenschappelijke bouwlaboratorium en technische school, Lab City CentraleSupélec in Parijs Saclay, is voltooid en is vanaf september 2017 open voor studenten.

Het ontwerp van OMA Architects gaat uit van een open leerlandschap in een transparante doos.

Het gebouw maakt deel uit van een groter stedenbouwkundig plan, dat tevens het omringende terrein omvat. OMA voorziet hier een diagonale straat, die van een toekomstig metrostation naar de naastgelegen school Supelec loopt. Ook in het nieuwe gebouw loopt deze lijn door, als de belangrijkste verkeersader.

In plaats van een klassiek laboratorium met lokalen en gangen, is ‘lab city’ opgevat als een open landschap, dat transparantie en interactie tussen de verschillende geledingen moet stimuleren. Het gebouw is ontworpen als rechthoekige laagbouw met een glazen dak. Alleen de kern, het zogeheten Forum, kent een verhoging in de vorm van een gestapeld volume. In dit gedeelte bevinden zich het atrium en functies als een sporthal en kantoren.

Een hoofdader loopt door het centrum van het complex, waarbij een naburige technische faciliteit wordt gekoppeld aan de plaats van een toekomstig metrostation.

Een netwerk van kleinere doorgangen verbindt zich met deze hoofdader, die de basis vormt voor het stadsrooster. Kantoren, laboratoria, een bibliotheek en een restaurant zijn ontworpen door dit raster, waarbij blokken in verschillende maten worden bezet. Er is ook een plaza-achtige ruimte gevuld met tafels en stoelen, een auditorium gevormd als een amfitheater en een aantal verhoogde terrassen.

De Blocks zitjes en stoelen zijn in samenwerking ontworpen met OMA Architects en uitgevoerd in bruin cognackleur.

Realisatie medio 2017.
Architecten: OMA, www.oma.eu
Fotografie: Philippe Ruault & Vitor Oliveira

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
About Author
Mick VanderKolff
More post by : Mick VanderKolff