Lensvelt goes Eindhoven!

Wie de spectaculaire installatie May I Have Your Attention, Please? van Maarten Baas en Lensvelt tijdens de Salone del Mobile in Milaan 2017 heeft gemist, bieden we nieuwe kansen. En dichter bij huis bovendien.

Van Ventura Centrale Milaan naar de Kazerne Eindhoven.
Tijdens de Dutch Design Week is de installatie hier te zien als onderdeel van de designexpositie New Icons –Rietveld Now. Een tentoonstelling over de designvernieuwers anno 2017 met de vraag: Als Rietveld nog leefde, wat zou hij dan nu maken? Zou hij Jelle Mastenbroek heten, Piet Hein Eek? Of Maarten Baas, een van de meest invloedrijke Dutch designers van de vroeg 21e eeuw.

May I Have Your Attention, Please?
Ook in Kazerne geniet de installatie volop aandacht. Uit roeptoeters in tientallen verschillende kleuren en formaten, zijn stemmen en meningen te horen. Een fluisterende reactie op alle ontwerpers en bedrijven die tijdens de Salone in Milaan altijd om aandacht schreeuwen. De 101 Chairs die de eigenzinnige ontwerper voor Lensvelt ontwierp, zijn een onderdeel van de installatie. Net als al die diverse meningen, is ook elke stoel uniek.

101 Chair
De101 Chairs hebben allemaal iets menselijks. De acht verschillende rugvormen lijken op gezichten die je aandoenlijk aankijken. En net als zo kleurrijk als mensen kunnen zijn, is de 101 Chair verkrijgbaar in veertien tinten stoffering.

More Attention, Please!
Maarten Baas is na jaren knutselen, kleien en vuur maken eindelijk volwassen geworden: hij heeft een stapelbare versie van de 101 Chair ontworpen voor Lensvelt! Deze toont hij tijdens de ddw in de ruimte pal achter zijn installatie May I Have Your Attention, Please? Hier staat meer nieuw werk zoals: Vet Vaasje Voor Vet Plantje, een 66 centimeter hoge vaas waar slechts één cactusje in past, die Baas ontwierp voor Cor Unum.
More Attention, Please is onderdeel van de expositie DDW 2017 – Selected Participants waar honderd designers op tweeduizend vierkante meter actueel design laten zien.

May I Have Your Attention, Please- New Icons-Rietveld Now/ More Attention, Please- DDW2017 – Selected Participants,
t/m 29 oktober 2017.
Kazerne, Paradijslaan 2-8, Eindhoven

2X prijs!
Waar nog geen enkel bedrijf in is geslaagd, is Lensvelt wel gelukt. Met de sfeervolle presentatie van May I Have Your Attention, Please? in een gewelf onder het spoor van het Stazione Centrale in Milaan, heeft Lensvelt de Milano Design Award, Best Concept 2017 in de wacht gesleept (en een nominatie voor de Dutch Design Awards 2016).

Een jaar eerder won Lensvelt ook al dezelfde prijs met een gedurfd anti-designstatement te midden van de overdaad in Milaan: de Boring Collection. Samen met de architecten van Space Encounters creëerden ze een Memphis-achtige kantoorstad van archetypische gestapelde bureaus, kasten, bureaustoelen, klokken en prullenbakken, aangevuld met honderdvijftigduizend papierproppen – het ultieme symbool voor verveling op de kantoorvloer. Deze Boring Collection set in – toepasselijk bescheiden – grijs gepoedercoat staal, is esthetisch en betaalbaar meubilair voor een niet-afleidende werkruimte.


Contemplation Spaces in hotelkamer
Van de bruisende Kazerne naar contemplatieve hotelkamers. Een curator, architect, psycholoog en zo’n twintig ontwerpers brengen kunst, design, geur, geluid en tactiliteit samen in kamer 2402 van The Student Hotel in Eindhoven. In deze zogenoemde Contemplation Spaces kunnen bezoekers de wereld vol prikkels en drukte tijdelijk buiten sluiten, en tot rust komen.

Het initiatief van Justine Kontou (Dutch Design Foundation) toont een kalmerende wereld met werk van onder andere Studio Sabine Marcelis, Nacho Carbonell, OS∆OOS en Pleuni Buyink. Hier kan de bezoeker met één ruk aan de versnellingspook zich in lounge-stand manoeuvreren in The Lazy Modernist. De aantrekkelijke relax-fauteuil van Atelier van Lieshout is gestoeld op een bij het vuilnis gevonden Chinese Lazy Boy waarvan het frame opnieuw werd opgetuigd. Erboven hangen enorme Bulbs van Caroline Prisse, kunstenaar en directeur van Van Tetterode Glas Studio Amsterdam. De mondgeblazen lampen in talloze kleuren, zijn even aandoenlijk als de 101 Chair van Maarten Baas, vanwege de handmatig aangebrachte deuk in de bolling. Beiden zijn ook te vinden in de collectie van Lensvelt.
Bezoekers worden uitgenodigd om feedback te geven op hun ervaringen zodat de initiators het concept verder kunnen uitwerken tot toekomstige permanente installaties.

Sensory Symposium
Hierop aansluitend organiseert Kontou op dinsdag 24 oktober een Sensory Symposium waar onder andere ontwerpers en experts uit de wereld van de psychologie, architectuur, design, geluid, geur en technologie, hun visies, kennis en bevindingen kunnen uitwisselen over het belang van rust en introspectie in ons dagelijkse leven – dus ook op de werkvloer – en hoe Contemplation Spaces hieraan kunnen bijdragen.
Ontwerpers, partners en mogelijke investeerders zijn uitgenodigd om deel te nemen aan het symposium en mee te denken over de toekomst van deze ‘ervaringsruimtes’.

Contemplation Spaces, 21 t/m 29 oktober, 10- 19 uur, The Student Hotel, Stationsweg 1, Eindhoven
Sensory Symposium, met nagesprek, hapje & drankje, 24 oktober, 15.30-19 uur, auditorium The Student Hotel, Stationsweg 1, Eindhoven