May I have your attention please? 4 # 12 28-3-2018

Mannen in zwembroek of badjas met wintermuts zitten in een houtgestookte Dutchtub van Floris Schoonderbeek op de binnenplaats van Lensvelt gallery aan de Herengracht.

En een tijdelijke schommel aan de boom tegenover het pand is van de ‘openbare ruimte hacker’ Thor ter Kulve. Beide ontwerpers exposeren bij Lensvelt in de serie: May I have your attention, please?

Het is de vierde editie van -May I have your attention, please?- waarin Jeroen Junte Floris Schoonderbeek van label Weltevree interviewde op donderdag 22 maart in een zaal van de Architekten Cie. Volgens de opzet van deze serie, nodigde Schoonderbeek een veelbelovend talent uit: Thor ter Kulve.


Interview with Jeroen Junte, Floris Schoonderbeek and Thor ter Kuile at Architecten Cie.
Pictures: Jan Willem Kaldenbach.

Van de Dutchtub zijn er inmiddels een paar duizend verkocht, vertelt Schoonderbeek. De uitdaging is om het product steeds verder te ontwikkelen. Intussen is de sobere luxe die hoort bij de tub gemeengoed geworden, wordt er nagedacht over de manier van stoken: met goed hout en zo min mogelijk uitstoot, en over het materiaal polyester. Dat materiaal is troep, volgens Junte, maar ook supergoed voor deze toepassing, volgens Schoonderbeek.

Kenmerkend voor de ontwerper is, dat hij formuleert wat wij missen. Of hij nu de Tablebench, Patio High Back of Guidelight voor Weltevree ontwerpt, of de dancing elektriciteitsmast als kunstopdracht, het Rijnhuisje, een legaal mobiel vakantiehuisje, of de start-up: de Lolo laadpaal voor elektrisch rijden. ‘Ik neem mensen mee in hoe ze duurzaam zouden kunnen leven, want ze willen wel maar weten niet altijd hoe’, vertelt de ontwerper. ‘De producten van Weltevree stimuleren een avontuurlijke en actieve levensstijl, stralen vrijheid en onafhankelijkheid uit. Ze brengen je op een comfortabele manier dicht bij de natuur en helpen je opnieuw je omgeving te zien en te gebruiken. Daarnaast zit er altijd een heldere functionaliteit in die het gebruik extra waarde geeft’, zegt hij.

De onlangs geïntroduceerde Tablebench, ontworpen door Jain Straschnow, is eigenlijk een samenvatting van een onderzoek van de ontwerper naar in welke settings mensen zitten. Tablebench is werkplek, maar evengoed terras-, tuin-, balkontafel of bank waar je op verschillende manieren aan kunt zitten. De Groundfridge is een innovatieve variant van de traditionele koelkelder, voor de nieuwe wereldburger met eigen moestuin en een modern zelfvoorzienend bestaan. Hans Lensvelt was de eerste persoon die het prototype van deze duurzame in de tuin ingegraven ‘koelkast’ zag, voordat het product naar de Salone in Milaan ging. ‘Vier jaar later zijn er vijf geproduceerd, is het product volop in beweging, zoeken we een manier om de eerste 75 exemplaren industrieel te ontwikkelen en zijn we verrast door de enorme aantallen aanvragen’, vertelt de ontwerper. Schoonderbeek voelt de tijdsgeest goed aan: hij biedt een antwoord op de moderne huizen die vaak zonder kelder worden gebouwd, terwijl mensen daar juist weer behoefte aan hebben: ze zijn meer met voedsel bezig, met het zelf verbouwen. Groundfrigde kan ook dienst doen als mini-bar op een camping, als moderne strandtent. ‘Of als huricane shelter?’, oppert Junte. ‘Dat ook; je kunt er zoveel voedsel in opslaan dat twee personen er een jaar lang van kunnen eten.’

En dan zijn er nog de projecten als de tijdelijke autarkische strandbar tijdens het culturele festival Into The Great Wide Open op Vlieland. In plaats van op een beurs te gaan staan, laat Weltevree een groep mensen die dezelfde waardes delen als eten en muziek dienen als ‘proefkonijnen’. De ontwerper kijkt hoe ze op de autarkische strandtuin reageren en afhankelijk durven zijn van windenergie en water dat ze opslaan in een watertoren. De Dutchtub wordt gevuld met zeewater en verwarmd met juthout van het eiland. Eten wordt bereid op de Outdooroven van ontwerper Dick van Hoff.

Schoonderbeek is ook ondernemer. Hij kocht een voormalig gymnasium in Arnhem om er wonen en werken te combineren en de rest te verhuren aan andere ondernemers. Zo hebben ze veel gemeen, Floris Schoonderbeek en Thor ter Kuile. Beiden zijn als productontwerper afgestudeerd aan ArtEZ in Arnhem (Floris in 2002, Thor in 2012). Ter Kulve woont eveneens bijzonder: op een autarkische boot met zonnepanelen en een composttoilet in hartje Londen. Anders dan in Nederland met vaste ligplekken, legt hij zijn zelfgebouwde boot elke twee weken op een andere plek. Zo hoeft de stadsnomade geen huur of liggeld te betalen.

Waarom Schoonderbeek zijn voormalige stagiair vroeg, vraagt Junte. ‘Omdat ik zijn manier van met de openbare ruimte omgaan bewonder’, zegt hij. Ter Kulve rekt graag de regels op en hackt de ruimte. Dat begon met een mobiel boom-wenteltrapje, de Canopystair, ontwikkeld tijdens zijn master aan de Royal College of Art in Londen, waarmee je elke boom kunt verkennen. De Swing die je aan iedere paal of boom kunt bevestigen (opgenomen in de Weltevree-collectie), de prullenbak als tijdelijke barbecue, de Water Fountain aan een brandweerkraan en een Park Bench Bubble om even in je eigen bubble te zitten, het zijn producten die een idee van vrijheid, van spelen uitstralen, vertelt hij. Ook al is Ter Kulve productontwerper, hij voelt zich kunstenaar, maar onderscheid zich ook weer van de kunstenaar doordat hij vindt dat zijn werken functioneel moeten zijn.

De Swing wordt in elk geval volop functioneel gebruikt voor de deur van Lensvelt. En binnen hangen Guidelights, er staan twee houtgestookte Dutchtubs en de nieuwe Tablebenches. Met de collectie van Thor ter Kulve en van Weltevree ga je op avontuur in je eigen achtertuin, creëer je comfort in de middle of nowhere, maar evengoed in en voor de galerie van Lensvelt.

De expositie is nog t/m eind april 2018 bij Lensvelt gallery, Herengracht 178, Amsterdam.

Ontworpen en ontwikkeld in WordPress door Internetbureau Jun-E-Jay