Maarten Van Severen

Lensvelt is producent van een substantieel deel van de collectie van de Vlaamse ontwerper Maarten Van Severen (1956-2005). Zijn stukken zijn bekend en gewaardeerd over de hele wereld vanwege hun unieke materialen, kwaliteit en afwerking. Van Severen overleed in 2005. Hij was een persoonlijke vriend van Hans Lensvelt.

De collectie van Maarten van Severen werd officieel gelanceerd in september 2013 in Amsterdam, in het grachtenpand van Lensvelt aan de Herengracht 178. Het meubilair werd gepresenteerd in een 3D installatie ontworpen door OMA, het architectenbureau van Rem Koolhaas.

OMA, Maarten Van Severen en Hans Lensvelt hebben samengewerkt aan het interieur van de Central Library van Seattle en de Nederlandse ambassade in Berlijn. Maarten Van Severen heeft voor OMA verschillende interieurs gemaakt, zoals het Lemoine huis in Bordeaux en Villa Dall ‘Ava in Parijs.

Van Severen ontwierp zijn eerste meubelstukken in 1986 en vestigde een onafhankelijke werkplaats in Gent, waar hij zich volledig toelegde op de productie van zijn eigen meubelstukken, in een zeer kleine oplage en met de hand of ‘semi-industrieel’ vervaardigd.

Dit proces van ontwerp en productie was jarenlang een fundamenteel aspect van zijn werk. Van Severen focuste op eenvoudige meubels: een stoel, tafel, chaise longue, rekken, een kast. Hij ontwikkelde primaire oplossingen voor deze meubels op basis van een uitgebreid onderzoek te doen naar vorm, materiaal en constructie.