Nederlandse Ambassade in Berlijn

Nederlandse Ambassade in Berlijn

Nadat Berlijn in 1991 weer de hoofdstad van Duitsland werd, vond de Nederlandse ambassade in 1999 een tijdelijk onderkomen in de Friedrichstraße. De Nederlandse regering had toen al besloten een nieuw ambassadegebouw neer te zetten. Een gebouw dat in alle aspecten een symbool moet zijn voor de goede relaties tussen Nederland en Duitsland. Er is bewust gekozen voor een locatie in Mitte, het oude centrum van Berlijn. Het ambassadegebouw staat aan de Spree en de Friedrichsgracht, de enige gracht in Berlijn. Deze gracht werd in de 17e eeuw aangelegd door Nederlandse ingenieurs. Door deze unieke ligging aan het water met de bijzondere reflecties en lichtwerking heeft de locatie een bijna Nederlands karakter.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag, koos in 2000 voor het concept van de Nederlandse architect Rem Koolhaas van het architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) in Rotterdam. Het ontwerp moest niet alleen voldoen aan de eisen van de opdrachtgever, maar ook aan de strikte stedenbouwkundige voorwaarden die de stad Berlijn stelt. OMA ontwierp een gebouw dat een reflectie was van Nederland als een land met een open en moderne samenleving. De vrijstaande glazen kubus staat voor de Nederlandse soevereiniteit en openheid. Het kantoormeubilair van Lensvelt is naar Nederlands ontwerp speciaal voor het gebouw ontwikkeld.

Het nieuwe pand werd op 2 maart 2004 officieel geopend door de toenmalige koningin Beatrix. Ook waren aanwezig: de oud-Bondspresident Rau, voormalig Bondspresident Von Weizsäcker en de beide ministers van Buitenlandse Zaken, Fischer en Bot.

Architecten: OMA, www.oma.eu
Fotografie: Christian Richters

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
About Author
Mick VanderKolff
More post by : Mick VanderKolff