Zoeken
Winkelmandje

Coquille

Een klassieke maar innovatieve stoel

Lensvelt ontwikkelde samen met Powerhouse Company een indoor-outdoor stoel, genaamd Coquille.
Coquille is een klassieke maar innovatieve stoel, technisch vooruitstrevend en handgemaakt in Italië. Coquille is bovendien 100 procent recycleerbaar en verkrijgbaar in alle denkbare kleuren. De oorspronkelijke inspiratie voor Coquille was een klassieke, modernistische bistrostoel gemaakt van gebogen hout en rotan en ontleent zijn naam aan Boticelli's geboorte van Venus.
 

Bestel je stoel hier

Tekst 1

Elegant gebogen ribben zitten op een draaivoet

Ingrediënten voor samenwerking

Als gerespecteerd meubellabel voorziet Lensvelt zowel architecten als interieurontwerpers van de juiste tools om de best mogelijke interieurs te creëren. Samen met Powerhouse Company ontwikkelden we een stoel die solide, duurzaam, comfortabel en goed ontworpen is, wat voor ons sober, functioneel en logisch is.

Verrassend geraffineerd is onze stalen buisstoel een eerbetoon aan een van de meest verbazingwekkende ontwerpen van de natuur - en aan het menselijk vernuft: technisch gedurfd en met de hand gemaakt in Italië.

Met behulp van staal hebben we een ontwerp ontwikkeld dat een totaalobject is, een sculptuur uit één stuk. De royale rug met zijn elegant gebogen ribben rust op een draaivoet die op vier poten rust, elk met een gedurfd gebogen profiel.

tekst 2

Met behulp van staal hebben we een stoel ontwikkeld die een totaalobject is, een sculptuur uit één stuk.

Een detail van de gebogen zitting en de gewelfde poot

Geïnspireerd op het klassieke schilderij van Botticelli's Geboorte van Venus

We azen op de basis

Er waren veel technische uitdagingen bij de ontwikkeling van het ontwerp, die met veel vindingrijkheid werden opgelost door Lensvelt R&D en de bekwame ambachtslieden van de Italiaanse fabrikanten. Niet in de laatste plaats de extreme mate van buiging die nodig was voor de uniek gevormde poten - waardoor er gaten in geponst moesten worden die later weer opgevuld werden. De poten goed krijgen was de sleutel tot het ontwerp.

Visueel verlengen ze de vloeiende vorm van het stoellichaam tot één enkele, oneindig vloeiende lijn. De gestoffeerde zitting zit dan in het midden van de stoel, als een parel in een oester.

tekst 3

Coquille is verkrijgbaar in elke denkbare kleur

Modernistische modellen

Het oorspronkelijke model voor Coquille was de klassieke modernistische bistrostoel van gebogen hout en rotan. Hoe konden we dit iconische ontwerp interpreteren voor de huidige tijd, door de natuurlijke lijnen en intuïtieve, organische vorm aan te passen? Onze partner in dit project, meubelbedrijf Lensvelt, had oog voor de pandemie en wilde een stoel die zowel buiten als binnen gebruikt kon worden. Deze voorkeur voor veelzijdigheid suggereerde stalen buizen - een materiaal dat geliefd is bij modernisten sinds Marcel Breuer. Natuurlijk weerspiegelt het glanzende, reflecterende metaal ook de vloeibare kwaliteit van water - perfect om vorm te geven aan onze schelpstoel.

Tekst 2

De basis en zitting hebben een poedercoating

De afzonderlijke onderdelen worden na het epoxeren in elkaar gezet

De onderkant van de stoel heeft een speciaal ontwerp

Waarom architecten van stoelen houden

Met een mooie collectie eigen stoelen voor architecten was het onvermijdelijk dat Powerhouse ze ooit zou produceren. Elke architect wil immers een stoel ontwerpen. Waarom? Waarschijnlijk omdat een stoel zo perfect de essentie van de stijl van een architect kan distilleren. Een stoel brengt het werk naar een breder publiek en creëert een unieke intieme relatie met degenen die hem gebruiken.
Coquille is, net als Powerhous' gebouwen, klassiek en toch vernieuwend. Het beeldhouwt de ruimte met behulp van een modernistisch vocabulaire van proporties, schaal en geometrie, dat het op een frisse en eigentijdse manier aanpast. Het is een perfecte samensmelting van vorm en functie en het heeft een krachtige aanwezigheid. Hij is gewoon elegant. Het is meer dan alleen een stoel, het is een soort microkosmos van een Powerhouse Company gebouw.

Tekst 33

Over Powerhouse Company

Powerhouse Company is een bekroond architectenbureau gevestigd in Rotterdam. Opgericht in 2005, is het uitgegroeid tot een multidisciplinair bureau van ongeveer 100 professionals, met internationale studio's in Beijing, Oslo en München. Prijzen zijn onder andere de Dutch Design Award, de Maaskantprijs en de AM/NAI Award.

Tekst 4

Detail van de uniek gevormde poten

Coquille stoelen zoals gebruikt bij Putaine restaurant & bar in Rotterdam

Hans Lensvelt (CEO Lensvelt), Nanne de Ru (oprichter Powerhouse Company) en Maarten Diederix, ontwerper Powerhouse Company. Foto: Casper Rila