Zoeken
Winkelmandje

Erik Kessels

Erik Kessels is een Nederlandse kunstenaar, ontwerper, curator en docent met een grote interesse in fotografie. Sinds 1996 is hij creatief partner van KesselsKramer, een communicatiebureau in Amsterdam en werkt hij voor nationale en internationale klanten zoals Nike, Diesel, J&B Whisky, Oxfam, Vitra en Citizen M.

Als kunstenaar en curator heeft Kessels meer dan 70 boeken gepubliceerd met zijn 'herbestemde' beelden.

Lijm Amsterdam

Voor de 2022 editie van GLUE zijn bezoekers welkom om in het mysterieuze brein van kunstenaar Erik Kessels te stappen; hij creëerde een totaalervaring, een eenmalige live performance en een (simplistisch) conceptueel geheel om te bewonderen. Geïnspireerd door Kessels' boek A Pictorial History of the Empty Chair omarmde Hans Lensvelt het idee en bracht het tot leven door de stoel te produceren, te ontwikkelen en als pakket aan te bieden: Koop het boek en krijg de stoel.

"EMPTY CHAIR is een werk dat gaat over afwezigheid. Als we naar een lege stoel kijken, vragen we ons af wie er zou kunnen zitten. Het niet weten of zien maakt ons nieuwsgieriger en maakt het spannender. Zal de lege stoel het gewicht kunnen dragen en wie zal zijn nieuwe metgezel zijn? Zullen we het ooit weten?" - Erik Kessels

Het boek EMPTY CHAIR is gemaakt door Erik Kessels in samenwerking met Karel De Mulder.

Bekijk de lege stoel

 

Tekst 1

De samenwerking

Op een winterse avond kwam Hans Lensvelts goede vriend Erik Kessels langs op het Lensvelt HQ met een mock-up van een nieuw boek. Kessels had een selectie foto's samengesteld met een willekeurige lege stoel uit zijn immense collectie foto's, verzameld op markten over de hele wereld.

Omdat alle stoelen op de foto's aan de rechterkant staan, geeft dit een soort komisch en versterkend effect aan het visuele verhaal. De foto's zijn in chronologische volgorde geplaatst zodat het ook een reis door de tijd wordt waarbij de lezer wordt meegenomen in de sfeer en het meubelontwerp vanaf het begin van de 20e eeuw tot nu. Deze verzameling van 160 foto's presenteert een unieke en rijke geschiedenis van meubeldesign door de jaren heen.

Tekst 2

Erik Kessels & Hans Lensvelt

Empty Chair_ produced by Lensvelt

Empty Chair book

Lensvelt boekje

De lege stoel

CEO Hans Lensvelt was meteen gecharmeerd van het originele boekje en besloot het uit te geven. Tegelijkertijd bedacht hij dat het heel toepasselijk zou zijn om een echte Empty Chair te produceren. Hij nam meteen contact op met zijn R&D-manager Rick Minkes die op dat moment op locatie werkte bij een van de fabrikanten en liet prompt een prototype maken.

Lensvelt presenteert de Empty Chair tijdens designroute Glue Amsterdam, in de Lensvelt Gallery. De stoel wordt aangeboden als pakket met het originele boek A Pictorial History of the Empty Chair: 'Koop het boek en krijg de stoel'.

Kessels produceerde voor Lensvelt een brochure met een aantal unieke foto's van de Empty Chair gefotografeerd door Bert Teunissen.

Tekst 3

Een spread uit het boekje Empty Chair dat Kessels samen met fotograaf Bert Teunissen maakte

Onuitgegeven beelden voor het boekje Empty Chair van Kessels en fotograaf Bert Teunissen

Afbeelding van de lege stoel op de omslag van de Lensvelt-brochure

Een foto voor het Lensvelt boekje, door fotograaf Bert Teunissen