Zoeken
Winkelmandje

Fabio Novembre

De Italiaanse architect en ontwerper kan zowat alles. Hij werkt op alle gebieden van design, mode, kunst en architectuur en is beroemd geworden om zijn exclusieve en provocerende ontwerpen. Hij heeft samengewerkt met merken als Driade, Venini en Kartell en is erg trots op zijn werk aan architecturale ruimtes voor AC Milan en Lamborghini.

New Balance

Hans Lensvelt (CEO) en Fabio Novembre (ontwerper) zijn al meer dan 20 jaar bevriend. Na een persoonlijk en vriendschappelijk bezoek aan Fabio in Milaan in december 2018 vroeg Hans zich af waarom Fabio nog nooit iets had ontworpen voor het meubelmerk Lensvelt. Spontaan werd er op de laatste dag van het bezoek een presentatie gemaakt in Fabio's studio. En in typische Hans-Lensvelt stijl kwam er razendsnel een prachtig resultaat uit deze ontmoeting, dat tijdens de Milano Design Week 2019 werd gepresenteerd: de New Balance bankencollectie.

Fabio Novembre heeft een enorme theorie over de "New Balance" in het leven en werkt deze graag uit voor publiek, zoals hij deed op uitnodiging van Hans tijdens de Dutch Design Week 2019 in Eindhoven.

[scroll naar beneden voor het verhaal van Fabio Novembre & Lenvelt]

Bekijk de collectie

tekst Fabio Novembre

lijn

lijn

Balance

In Fabio's theorie wordt de zoektocht naar een 'new balance' in het leven gevolgd door een nieuwe periode van balans en het is in deze specifieke context dat de New Balance collectie is ontwikkeld tot Balance.

Balance: Een veelzijdig modulair systeem van zitbankelementen dat in elk formaat en elke afmeting kan worden geleverd. Ideaal voor ruimtes met ongebruikelijke of zeer grote afmetingen. Fauteuils, twee- en driezitsbanken en zelfs kamerbrede elementen zijn allemaal mogelijk.

Tekst 2

New Balance armchair_ is een eigentijdse en asymmetrische fauteuil

Balance_ modulair systeem van zitbankelementen die in elk formaat en elke afmeting kunnen worden geleverd

Fabio Novembre_ zittend op de New Balance bank tijdens DDW 2019, Eindhoven

lijn

Balance sofa_ is een modulaire bank die in elke samenstelling en elk formaat kan worden geleverd, zoals deze kamerbrede bank

Balance_ modulair systeem dat ideaal is voor ruimtes met ongebruikelijke of zeer grote afmetingen.

Balance_ Enkele fauteuils kunnen worden gecombineerd met het wand-tot-wand-systeem.

Balance armchair_ kan goed worden gecombineerd met andere afmetingen van de Balance-bank

lijn

Balance sofa_ is een modulair systeem, verkrijgbaar in elke gewenste maat

Balance armchairs_ heeft rechte lijnen en ronde vormen

Balance armchair_ kan worden bekleed met verschillende stoffen

New Balance sofa_ is een royale schuine 3-zitsbank

lijn

Wie is Fabio Novembre eigenlijk?

De Italiaanse architect en ontwerper kan het allemaal. Fabio Novembre ontwerpt objecten en interieurs, showrooms, hotels en restaurants voor toonaangevende internationale bedrijven, van design tot mode, van kunst tot architectuur.
Sinds 1994, het jaar waarin hij zijn studio opende, heeft hij samengewerkt met grote designbedrijven als Driade en Kartell, modemerken als Blumarine en Stuart Weitzman, en hij is er trots op AC Milan en Lamborghini tot zijn klanten te mogen rekenen.

In 1999 begon Hans Lensvelt aan een nieuwe fase met zijn bedrijf.
Hij wilde internationaal samenwerken met ontwerpers die een originele kijk hadden op meubelontwerp. Via een publicatie van redacteur Harm Tilman kwam de excentrieke Italiaanse ontwerper Fabio Novembre onder zijn aandacht.

Hans Lensvelt belde de jonge Fabio om hem uit te nodigen voor de Lensvelt Architect Interieurprijs 2002. Dit was het begin van een lange, interessante, avontuurlijke en creatieve vriendschap.

Hans haalde Fabio voor deze presentatie naar Nederland en zo leerden de Nederlandse designondernemer en de Italiaanse ontwerper elkaar beter kennen. Tijdens zijn verblijf in Nederland had Fabio maar één verzoek aan Hans: hij wilde de jonge, opkomende Nederlandse ontwerper Marcel Wanders ontmoeten. En dat deden ze.

Hans werd geïnspireerd door wat Fabio had gemaakt voor het Italiaanse merk Cappellini. Enkele producten die Fabio Novembre heeft ontworpen voor Cappellini zijn S.O.S., AND & ORG.

tekst 3

Na de lezing waarvoor Lensvelt Fabio had uitgenodigd, volgde in 2000 een ontmoeting met Marcel Wanders (links).

Er volgde een lange vriendschap tussen Marcel Wanders, Hans Lensvelt en Fabio Novembre, Amsterdam 2019.

Het UNA hotel in Florence was het eerste project waar Lensvelt en Fabio samen aan werkten, wat te zien is aan de meubels in het restaurant.

AVL Shaker barstools_ ontworpen door Joep van Lieshout, werden aangebracht op een sensueel gebogen bar bedekt met mozaïektegels.

AVL Shaker Chairs_ bij Fabio Novembre thuis. Hij bestelde ze bij Lensvelt nadat hij ze had toegepast in het UNA Hotel. Dit toont zijn echte liefde voor deze eenvoudige, mooie stoel ontworpen door Atelier van Lieshout.

lijn

Eerste samenwerking: UNA hotel, Florence

In 2003 werkten Lensvelt en Fabio samen aan het Una Hotel Vittoria in Florence. Een werveling van bloemenmozaïeken wordt een receptiebalie, de draaiende vorm van de bar creëert een spiraalvorm waar mogelijkheden voor contact in overvloed zijn. Een lange gebogen tafel, ontworpen door Atelier Van Lieshout en geïnspireerd op ouderwetse reftertafels, biedt een gemeenschappelijk platform in het restaurant. AVL barkrukken en stoelen zijn ook toegevoegd aan het interieur.

Beroemde stoel Nemo

In 2010 ontwierp Fabio de Nemo stoel, voor het eerst gepresenteerd op de Salone del Mobile voor Driade. Het ontwerp is de manifestatie van een menselijk gezicht, een mythische schoonheid zoals in de Griekse kunst, een gezicht met klassieke lijnen dat een zitelement onthult. De stoel is groot genoeg om de gebruiker volledig te omhullen. Dankzij de populaire Netflix-serie Lupin krijgt de stoel in 2020 opnieuw aandacht.

tekst 4

Fabio in zijn studio met zijn beroemde Nemo stoel voor Driade

Hans Lensvelt vroeg Fabio om zijn getuige te zijn op zijn bruiloft in 2018.

Fabio's huwelijkscadeau: 200 op maat gemaakte Supporters van Liefde sjaals gemaakt in de fabriek van zijn favoriete club AC Milan.

lijn

De presentatie van New Balance, 2019

Voor de presentatie van de New Balance banken tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven organiseerde Lensvelt een dubbelinterview in het kader van de interviewserie "Mag ik even uw aandacht?", een serie die Lensvelt samen met designjournalist Jeroen Junte organiseert. Een gevestigd ontwerper (Fabio) en een aanstormend talent (Lara Bohinc) werden live geïnterviewd voor een groot publiek van designliefhebbers. Fabio vertelde uitgebreid over zijn filosofie achter het New Balance concept.

tekst 5

Fabio Novembre zit op een tweezits New Balance bank tijdens de presentatie tijdens de Milan Design Week 2019.

Tijdens het DDW life interview vertelde Fabio uitgebreid over zijn filosofie achter het New Balance concept.

Designjournalist Jeroen Junte interviewt Fabio over zijn ontwerpen tijdens de live interviewserie "Mag ik even uw aandacht?" in Eindhoven, 2019.

New Balance_ presentatie tijdens DDW 2019 op Kazerne.

lijn