Zoeken
Winkelmandje
Hospitality

Schiphol VIP centre

Verwijzingen naar meesters van Nederlands design zijn zichtbaar in het interieur.

Project Schiphol VIP centre
Interieurontwerp Marcel Wanders studio
Meubelsupplier, projectmanagement en logistiek Lensvelt
Locatie Schiphol, Amsterdam

Fotografie VIP centre Amsterdam Airport Schiphol, ontwerp Marcel Wanders studio voor Schiphol, 2020 - 2021

Een reis door de Nederlandse geschiedenis, kunst en cultuur, met een eigentijdse twist: dat beschrijft het beste het nieuwe interieur van het VIP centre op Schiphol. Reizigers kunnen werken, spelen, eten en ontspannen in verschillende ruimtes, elk met een eigen karakter en stijl. Het herontwerp is het resultaat van een samenwerking tussen Marcel Wanders studio en Lensvelt, dat als distributeur voor het project fungeerde. Met verwijzingen naar 17e eeuwse ontdekkingsreizigers en hedendaagse meesters van Dutch Design is het interieur stevig geworteld in de oude en nieuwe beeldcultuur van Nederland, zegt creatief directeur Gabriele Chiave van Marcel Wanders studio: 'Hier krijgen gasten een laatste vleugje Nederlandse cultuur voordat ze vliegen. Meerdere ontwerpen dienen meerdere doelen. Er is een bar, een bibliotheek, een speelkamer voor gezinnen en ruimtes om te werken en te vergaderen.'

tekst 1

Gasten kunnen zich terugtrekken in een kamer zoals in deze hedendaagse bibliotheek.

Meubelsupplier

Lensvelt was als meubeldealer en projectmanager van andere bekende merken in een unieke positie om dit project te helpen realiseren. Het zorgde voor de logistiek en planning om de herinrichting binnen de gestelde termijn te realiseren. Chiave: 'We waren blij deze kant van Lensvelt te ontdekken en hebben gedurende het hele proces heel goed samengewerkt.'

Pieter Kraaijenbrink, senior sales manager bij Lensvelt, herinnert zich de gedetailleerdheid waarmee Chiave en zijn team hun concept uitwerkten: 'Bij het opstellen van het ontwerp hebben ze letterlijk aan alles gedacht. Van de vloer tot het behang, ze hebben het echt mooi samengebracht.'

Vernieuwing

Tien jaar na het vorige ontwerp was het tijd voor een nieuwe look en feel van het VIP-centrum, waar royals, diplomaten, executives en andere gasten verblijven. Bovendien wilde Schiphol gasten de mogelijkheid bieden om zich terug te trekken in een eigen kamer. "Het doel was om meer aparte ruimtes te creëren binnen de bestaande vierkante meters - niet uitbreiden, maar 'inspannen'", legt Bartjan Wielinga, manager operations van het VIP centre, uit. Voor het herontwerp werden scheidingswanden gemaakt, maar deze maken het nog steeds mogelijk om de verschillende ruimtes met elkaar te verbinden, zodat groepen gasten ze kunnen gebruiken op basis van hun grootte.

tekst 2

De lounge van het VIP-centrum weerspiegelt een warme gastvrije sfeer.

Een reis door de Nederlandse geschiedenis van kunst en cultuur, met een eigentijds tintje.

In de Heritage Room zijn scheidingswanden gemaakt om de verschillende ruimtes met elkaar te verbinden.

Gasten die letten op details zal opmerken dat het tapijt in de speelkamer een bordspel is.

Duurzame toekomst

Omdat Lensvelt al jaren succesvol samenwerkt met Schiphol, was de samenwerking met Marcel Wanders studio een logische keuze. In een eerder, bekroond project leverde Lensvelt een nieuw, duurzaam zitsysteem voor de E24-pier van Schiphol. Het circulaire ontwerp paste goed in de ambities van Schiphol voor een duurzame toekomst. Lensvelt was ook betrokken bij het ontwerp van het VIP centre in 2008 en is in de loop der tijd preferred supplier van Schiphol geworden. Wielinga: 'Al het meubilair moet voldoen aan de strenge normen voor brandveiligheid en onze doelstellingen voor duurzaamheid. Alles wat gasten gebruiken, wordt veel, intensief en langdurig gebruikt.'

Net als in het vorige ontwerp dient het VIP centre weer als showcase voor Dutch Design. In het nieuwe interieur kunnen gasten plaatsnemen op een Maarten Baas barkruk, een van Lensvelt's eigen meubelontwerpen in dit project.
In het kader van hergebruik en duurzaamheid heeft het team van Marcel Wanders Studio ervoor gekozen om een aantal oudere meubelstukken te behouden. Daaronder een stoel van Studio Job en een kast van Piet Hein Eek. Ze waren niet alleen nog in zeer goede staat, maar zijn in de loop der tijd ook iconen geworden.

tekst 3

Een kleurrijke kamer met een papieren patchwork kast ontworpen door Studio Job voor Moooi.

Een vrolijke 'street' vloerlamp van Seletti schijnt over de bank.

Reizigers kunnen werken, en ontspan in verschillende ruimtes, elk met een eigen karakter en stijl zoals in de Green Room, waar de Perch Light van Moooi voor een levendige toets zorgt.

Portretten van bekende Nederlandse entertainers, historische figuren en schrijvers vormen een groot contrast met de zwarte muur.

The smoke Room

'Van de vloer tot het behang, de studio van Marcel Wanders heeft alles prachtig samen gevoegd'.

Cappellini Tulip Chairs passen qua kleur en vorm perfect in het thema van de Nederlandse geschiedenis, kunst en cultuur, met een eigentijdse twist.

In het thema Delfts blauw, past deze wanddecoratie perfect bij de Moooi Boutique sofa Delft Grey Jumper.