Maarten Van Severen.

Lensvelt is producer of a substantial part of the collection of the Flemish designer Maarten Van Severen (1956 – 2005). His pieces are renowned and appreciated all over the world because of their unique materials, quality and finish. Van Severen died in 2005. He was a personal friend of Hans Lensvelt.

Maarten-Van-Severen2 De verzameling van Maarten Van Severen is officieel gelanceerd in september 2013 in Amsterdam, in het grachtenpand van Lensvelt aan de Herengracht 178. Het meubilair is gepresenteerd in een hypermoderne 3D-installatie speciaal ontworpen door OMA, het architectenbureau van Rem Koolhaas.

Samen hebben OMA, Maarten Van Severen en Hans Lensvelt het interieur van de centrale bibliotheek van Seattle en de Nederlandse ambassade in Berlijn gerealiseerd. Van Severen heeft verschillende interieurs voor OMA gemaakt, zoals het Lemoine-huis in Bordeaux en Villa Dall ‘Ava in Parijs.

Van Severen ontwierp zijn eerste meubelstukken in 1986 en richtte een onafhankelijke werkplaats op in Gent, waar hij de beperkte, semi-industriële productie van zijn eigen meubelontwerpen nastreefde.

Dit uniforme proces van ontwerp en productie was een fundamenteel aspect van zijn werk gedurende een lange periode, waarin hij zich toelegde op het onderzoek van basistypen van meubels: stoel, tafel, chaiselongue, rekken, kast. Hij ontwikkelde primaire oplossingen voor deze categorieën op basis van een uitgebreide verkenning van de vragen van vorm, materiaal en constructie.