Brightlands...Heerlen

Een voormalig kantoorgebouw uit 1977 is een broedplaats voor onderwijs, onderzoek en ondernemerschap. Diederendirrix architectuur & stedenbouw en Van Eijk & Van der Lubbe maakten in 2015 het ontwerp voor de Brightlands Smart Service Campus in Heerlen.

Het gebouw kreeg een nieuwe entree en twee verdiepingen zijn herontworpen tot ‘community floors’. De plek voor ontmoeting en samenwerking in het gebouw. Diederendirrix renoveerde het voormalige kantoorkolos van APG van 21.000 m2 tot campus voor start-ups, bedrijven en een wetenschappelijk instituut. Een initiatief van pensioenuitvoerder APG, de Universiteit Maastricht en de Provincie Limburg. In deze structuur ontwierp diederendirrix twee zones. De middenzone is een warme houten wereld voor ontmoeting en kennisuitwisseling met onder andere de Huiskamer, espressobar en het Forum. In de zone rondom ontwierp diederendirrix een lichte, glazen wereld die interactie met het park mogelijk maakt. Hierin bevinden zich onder andere de kantoor-, vergader-, onderwijs- en onderzoeksruimten. In de middenzone is de vloer tussen de eerste en tweede verdieping deels doorgebroken, waardoor een dubbelhoge ruimte ontstaat. Deze ruimte, het Forum, bevat een grote houten tribune die ook als verkeersruimte dient. Hier kunnen mensen met elkaar werken, debatteren en lezingen houden. De glazen wanden bieden zicht op de ruimtes eromheen zoals de vergaderplekken en het restaurant.

Van Eijk & Van der Lubbe ontwierp het interieur van de community floors. Een raster van schuine lijnen vormt de basis voor een vloerpatroon van gekleurd tapijt. Ook vinden de lampen en het meubilair hun plek langs deze diagonalen, soms dwars door muren of glazen wanden. Zo maakt het patroon de verbinding tussen de ruimtes en de bezoekers.

Lensvelt leverde het meubilair naar ontwerp van Van Eijk & Van der Lubbe, voor de werkplekken Studio Lensvelt Electric Sit To Stand, Marcel Wanders Studio 2 Duo, als vergadertafels met Studio 7100 tafels en voor het Forum zijn koppelbare PHE Made in the Workshop Stackable Chair van Piet Hein Eek geleverd.

Architecten: Van Eijk & Van der Lubbe, www.vevdl.com.nl , Diederendirrix, www.diederendirrix.nl
Fotografie: Jeroen van der Wielen