Een team Nederlandse topontwerpers onder leiding van Hella Jongerius, OMA Architects, Irma Boom, kunstenaar Gabriel Lester en critica Louise Schouwenberg, wonnen een prijsvraag van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de renovatie van de Delegates Lounge, pal naast de plenaire zaal van de Algemene Vergadering van de VN in het karakteristieke gebouw van Le Corbusier, Niemeyer en Harrison in New York.

Het oorspronkelijke VN-gebouw werd tussen 1950 en 1952 gebouwd. Na 60 jaar was het toe aan een grondige vernieuwing om het bestendig te maken voor de volgende 50 jaar. Het gebouw kwam destijds mede door donaties tot stand. De VN zette deze traditie voort en vroeg lidstaten geld te doneren voor de renovatie. Nederland ‘adopteerde’ de Delegates Lounge.

De belangrijkste ingreep was het verwijderen van de mezzanine die in de jaren ’70 werd toegevoegd, waardoor de oorspronkelijke monumentaliteit en ruimtelijkheid van de lounge werden hersteld. Hiermee is het oorspronkelijke open karakter van de ruimte in ere hersteld en het uitzicht op de East River vergroot.

Ook is een nieuwe informatiebalie toegevoegd, en e-paper screens waarop informatie over vergaderingen en feeds uit diverse media te lezen zullen zijn.

Het interieur kenmerkt zich door openheid en transparantie. Handgemaakte kralengordijnen, nieuwe tapijten en een mix van oude en nieuwe meubels, waaronder de originele fauteuils uit de jaren ’50, detailleren de verbouwing. De nieuwe meubels zijn deels herinterpretaties van oude ontwerpen. De AVL Workbench tafels zijn als cafe tafels en salon tafels toegepast.

De in het jaar 2013 opgeleverde herinrichting van de Delegates Lounge vormen een uitgelezen kans Nederlandse design, architectuur en beeldende kunst op een internationaal podium te presenteren. Ook is dit een gelegenheid nieuwe economische impulsen te creëren voor de Nederlandse creatieve industrie, een sector die goed is voor 280.000 banen.
Tegelijkertijd onderstreept Nederland met dit project de waarde die de regering hecht aan de Verenigde Naties en aan multilaterale samenwerking.

Architecten: Jongeriuslab, www.jongeriuslab.com, OMA, www.oma.eu
Fotografie: Frank Oudeman