Zoeken
Winkelmandje
Museum

Nationaal Holocaust Museum

Project Nationaal Holocaust Museum
Locatie Amsterdam
Architect Office Winhov
Meubilair Lensvelt Contractmeubilair
Fotografie courtesy of Nationaal Holocaust Museum
MWA Hart Nibbrig, Stefan Müller, Thijs Wolzak.

Op 11 maart 2024 opende koning Willem-Alexander het Nationaal Holocaustmuseum aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. Het museum biedt een diepgaande kijk op de geschiedenis van Nederlandse Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, met authentieke voorwerpen en verhalen, waaronder het originele archief van de Joodse Raad. Het overschrijdt louter feiten en belicht zowel de kwetsbaarheid van slachtoffers als de menselijke kant van daders. Gevestigd in historische panden met een tragische achtergrond, nodigt het museum bezoekers uit om persoonlijk verbonden te raken met het verleden, te reflecteren en te eren.

tekst 1

Architectuur en renovatie

Met zorg en aandacht hebben architecten Uri Gilad en Inez Tan van Office Winhov het ontwerp van het gebouw tot stand gebracht, met als doel ruimtes te creëren die het verhaal van de locatie tot leven brengen in de architectuur. Bij de renovatie van de voormalige Kweekschool heeft Office Winhov zorgvuldig de oude en nieuwe elementen gecombineerd. De contouren van de oude gevel zijn hersteld, en ook binnen in het gebouw komen historische en moderne elementen harmonieus samen. Zo behielden ze historische elementen, zoals de oorspronkelijke schoolstructuur en vluchtroutes door de gang. Materialen werden zorgvuldig gekozen om een licht en open gebouw te creëren, dat de gebeurtenissen van de Holocaust in het daglicht plaatst.

tekst 2

Het meubilair

Lensvelt is trots een bijdrage te hebben geleverd aan dit belangrijke project. De hoogwaardige meubels, zorgvuldig geselecteerd door Office Winhov, sluiten perfect aan bij de visie van het museum. Ze dragen bij aan de sfeer van respect en introspectie, en inspireren bezoekers tot onderzoek, reflectie en herinnering.

De zorgvuldig geselecteerde meubels van Lensvelt dragen op unieke wijze bij aan de atmosfeer van het Nationaal Holocaustmuseum. Neem bijvoorbeeld de tijdloze en elegante 2THRD Chair, die de ruimtes subtiel verrijkt met zijn strakke lijnen en comfortabele zit. Of de ingetogen maar toch krachtige uitstraling van de This Chair, die bezoekers uitnodigt om even stil te staan en te reflecteren. Daarnaast bieden de stapelbare RNA Tables en de 4000 Meeting Tables niet alleen praktische functionaliteit, maar dienen ze ook als symbolen van verbinding en gemeenschap binnen de museumruimtes

tekst 3

Kenniscentrum Hollandsche Schouwburg

Direct tegenover het museum ligt de Hollandsche Schouwburg, ooit een deportatieplaats voor Joden tijdens de oorlog, nu een eerbetoon aan de slachtoffers. De verdiepingen boven de ingang zijn omgebouwd tot educatieve ruimtes, waar bezoekers meer te weten kunnen komen over mensen, voorwerpen, foto's en verhalen uit het museum, vooral via digitale middelen en videoclips. Dit biedt een belangrijke bron voor onderzoek naar de Jodenvervolging in Nederland en herdenkt de meer dan 104.000 Nederlandse Joden die de Holocaust niet overleefden.

Daarnaast kunnen getuigenverklaringen worden bekeken, bijzonder is de toegang tot het gehele Visual History Archive van de USC Shoah Foundation, geïnitieerd door Steven Spielberg in 1994. Het videoarchief bevat meer dan 56.000 getuigenissen over de Holocaust en andere genociden.

tekst 4

Gered van de crèche

De Henriette Pimenteltuin, vernoemd naar de directrice van de toenmalige crèche, is nu een gedenkplaats. Toen Joodse gezinnen werden verzameld in de Hollandsche Schouwburg voor deportatie, bood de crèche aan de overkant van de straat (nu het Holocaust Museum) een toevluchtsoord voor de kinderen van deze gezinnen.

Pimentel, een moedige verzetsvrouw, organiseerde riskante evacuaties van deze kinderen naar onderduikadressen. De kinderen werden discreet weggehaald bij de administratie en toevertrouwd aan het verzet.

or de grotere kinderen was de tramhalte tussen de Hollandsche Schouwburg en de creche/kweekschool een belangrijk hulpmiddel. Hier konden ze uit het zicht van de Duitse bewakers rennend langs de rijdende tram ontsnappen. De kleintjes werden op ingenieuze wijze in tassen, manden of dozen verborgen om uit de crèche gesmokkeld te worden.

Na negen maanden verzet werd Pimentel in 1943 gearresteerd. Ze werd naar Westerbork gebracht en later naar Auschwitz getransporteerd, waar ze na twee maanden werd vermoord. Pimentel redde meer dan 600 Joodse kinderen.

Stamboom

In de buitenruimte van het Nationaal Holocaust Museum staat een kunstwerk genaamd "Family Tree" van kunstenaar Gabriel Lester, als eerbetoon aan de onderduik van Joden. Het werk werd geschonken door de National Thanksgiving Sign Foundation en wordt vergezeld door een olijfboom, verwijzend naar de olijfbomen in Yad Vashem (Holocaust Museum in Jeruzalem), geplant ter ere van de rechtvaardigen onder de volkeren.

tekst 5