Zoeken
Winkelmandje

Teun Zwets

Teun Zwets (1992) studeerde in 2020 af aan de Design Academy Eindhoven. In zijn eerste jaar na zijn afstuderen leidde zijn hands-on aanpak tot verschillende exposities in Eindhoven, met zijn opvallende design is hij een talent om in de gaten te houden.

Omdat de eindexamenexpositie werd afgelast vanwege de Covidepandemie, bouwde Teun zijn eigen expositie in een leegstaand klaslokaal waar hij zijn afstudeercollectie ''Teunland'' presenteerde. In hetzelfde jaar presenteerde hij zijn werk op Kazerne in Eindhoven en won hij de Kazerne Design Award, een jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor ontwerpers die net zijn afgestudeerd aan Design Academy Eindhoven.

tekst 1

Na zijn afstuderen leidde zijn praktijkgerichte aanpak tot verschillende opdrachten in Eindhoven, zoals deze voor het hotel van Piet Hein Eek

Teun Zwets x Lensvelt in het Evoluon

Hans Lensvelt heeft grote bewondering voor het werk van Teun en vroeg hem persoonlijk een installatie te maken voor de Dutch Design Week in het Evoluon. Lensvelt staat niet achter een standaard presentatie tijdens DDW en dus gingen Hans Lensvelt en Teun Zwets op onderzoek uit om van hun eigen restafval iets nieuws te maken. Teun Zwets is een bekende op het gebied van hergebruik; hij houdt zich hier al mee bezig sinds zijn afstuderen aan de Design Academy. Teun Zwets maakt tien unieke duurzame objecten voor Lensvelt.

In dit geval pakte Teun het anders aan. Normaal gesproken heeft hij een product of ontwerp in gedachten en zoekt hij het afvalmateriaal dat daarbij past. Nu was het restafval van Lensvelt meubels het uitgangspunt en bedacht hij een manier om er een functionele serie producten van te maken.

tekst 2

Evoluon , Eindhoven_ geleverd door Lensvelt

Hans Lensvelt & Teun Zwets_ het concept van hergebruik van restmateriaal te bedenken.

Click here to read more about the installation in the Evoluon

Modular cabinet system

Teun gaat tien kasten ontwikkelen, met een modulaire kast als uitgangspunt. De kasten zijn gemaakt van reststaal en de modules kunnen met elkaar gecombineerd worden. Normaal gesproken wordt dit staal gerecycled, maar dat kost veel energie. Staal kan, net als andere materialen, niet met elektriciteit op de juiste temperatuur worden gebracht om gerecycled te worden. Het kan wel met gas, wat extra nadelen heeft in de huidige en nabije toekomst.

Het idee van deze samenwerking is om de markt te laten zien dat productieafval op grote schaal kan worden gebruikt om nieuwe producten van zeer hoge kwaliteit te ontwikkelen.

Text 3

Eerste renders van 'Le Petit Boudoir