Zoeken
Winkelmandje

Gerrit Rietveld

Gerrit Rietveld (1888 - 1964) was een beroemde Nederlandse architect en meubelontwerper. Hij was een pionier op het gebied van modern design. Geassocieerd met de "De Stijl" beweging, maakte zijn progressieve benadering van architectuur en meubels een enorme impact in Nederland en internationaal. De Stijl dient nog steeds als inspiratie voor de hedendaagse Dutch Design beweging. De beweging werd opgericht in 1917 met onder andere: Theo van Doesburg, Piet Mondriaan en Bart van der Leck. Rietveld had zich bij deze beweging aangesloten als architect en meubelontwerper.

Militaire serie

In 1923 ontwierp Rietveld de Militaire serie voor het Katholiek Militair Tehuis in Utrecht. In deze serie werden bouten en moeren gebruikt om houten elementen met elkaar te verbinden in plaats van de traditionele houten pennen. Robuust, sterk en opvallend door het gebruik van dwarsbalken en contrasterende kleuren. Het tafelblad is gemaakt van massief eikenhout dat naturel, whitewash, wit, zwart of rood is geschilderd. Het frame waarvan de uiteinden afgewerkt zijn met een contrasterende kleur is verkrijgbaar in wit, zwart of rood of grijs.

Lensvelt is sinds 2017 exclusief verdeler van de Military Series van Gerrit Rietveld

Bekijk de collectie

tekst

lijn

Alle producten van Gerrit Rietveld

lijn

Military Chairs bekleed met meubellinoleum van Forbo @Kazerne Eindhoven

Een speciale editie van de Militaire Stoel

In samenwerking met Forbo Flooring en Rietveld Originals hebben we tijdens Dutch Design Week 2019 de Military Chair in een nieuw jasje gestoken. Forbo Flooring presenteerde deze DDW hun nieuwe linoleum voor meubels en in de Kazerne werden zes Military Chairs gepresenteerd, die voorzien zijn van verschillende kleuren Furniture Linoleum. De Militaire Stoel, ontworpen door Gerrit Rietveld in 1923, is opgebouwd uit horizontale en verticale vlakken. Dit maakt de stoel zeer geschikt voor de toepassing van Furniture Linoleum, zegt ontwerper Thomas Eurlings, die namens Forbo bij het project betrokken is. Volgens Eurlings verrijkt het linoleum de stoel met zachtheid en tactiliteit. Dit geeft het karakteristieke ontwerp een nieuwe uitstraling.

tekst Lensvelt X forbo

Dutch Design Week 2019

Military Chairs bedekt met meubellinoleum van Forbo

lijn

Nederlands Paviljoen Cannes Film Festival | Sabine Marcelis Photo: Lothaire Hucki

Nederlands Paviljoen Cannes Film Festival | Sabine Marcelis Foto: Lothaire Hucki

Nederlands Paviljoen Cannes Film Festival | Sabine Marcelis Foto: Lothaire Hucki

Nederlands Paviljoen Cannes Film Festival

100 Jaar na de uitvinding van De Stijl heeft Studio Sabine Marcelis Mondriaans iconische schilderij Compositie met Rood, Blauw en Geel (1935) geherinterpreteerd als een driedimensionale ervaring voor het Nederlands Paviljoen tijdens het Filmfestival van Cannes, in samenwerking met EYE International, het Nederlands Filmfonds en Het Nieuwe Instituut. Sabine Marcelis creëerde een ruimtelijke compositie met rood, blauw en geel. Ze gebruikte meubelontwerpen van Gerrit Rietveld, Martin Visser en Radbout van Beekum. Het Paviljoen werd door de jury bekroond met de speciale juryprijs.

De Militaire serie past perfect bij de presentatie omdat het robuust, sterk en opvallend is door het gebruik van dwarsbalken en contrasterende kleuren.

In 1917 publiceerde Theo van Doesburg de eerste editie van De Stijl, een tijdschrift dat een kunststroming zou lanceren die een van de belangrijkste culturele erfenissen van Nederland in de moderne tijd zou worden. De Stijl werd gekenmerkt door eenvoudige vlakken en geometrische vormen, heldere primaire kleuren en grafische kwaliteiten van contouren en patronen op verschillende schalen, van tijdschriften tot architectuur. Vooral de schilderijen van de kunstenaar Piet Mondriaan met rood, blauw en geel, begrensd door zwarte lijnen en witte ruimte, definieerden wat De Stijl betekende voor een internationaal publiek.

Foto's door Lothaire Hucki

A tekst

Sabine Marcelis Foto: Valentina Vos/Lumenfoto

Military Stool Zwart-wit

lijn

De lancering van de Militaire Serie bij Lensvelt Gallery Amsterdam Lensvelt is sinds 2017 exclusief distributeur van de Militaire Serie van Gerrit Rietveld.

Militaire Kruk & Stoel

Militaire serie

Rietveld Steltman Stoel & Militaire Serie

Militaire Serie & Rietveld Spectrum Perskamerstoel

Uitnodiging lancering militaire serie

De samenwerking tussen Rietveld Originals en Lensvelt werd op 24 mei gevierd met een productpresentatie van de Militaire Serie in de Lensvelt galerie aan de Herengracht 178 in Amsterdam.

Voorafgaand aan de productpresentatie was er een symposium over Gerrit Rietveld, met drie sprekers: Professor Hans Beunderman, Jurjen Creman en Jessica van Geel.

Zij lieten hun licht schijnen over Gerrit Rietveld - als meubelmaker, ontwerper en gewoon als mens. Hoe werd een timmermanszoon de beroemdste architect en meubelontwerper van Nederland?

Bekijk de prachtige foto's die op deze speciale avond zijn gemaakt. De foto's zijn gemaakt door Chantalle Laurent en de tentoonstelling is gemaakt door Kamer465.

tekst

Martine Eskes (bestuurslid Stichting Copyright Rietveld) en schrijfster Jessica van Geel

Titus Darley, Marine Eskes, Ruby Boes en Hans Lensvelt

Ludo van Halem, Rob Driessen en Niek Schoenmakers

... en Jurjen Creman

...., Hans Beunderman en Manous Nelemans

Ida van Zijl en Natalie Dubois

Marcia Sookha en Hans Jan Durr

Lensvelt Gallery vol met bezoekers

Lensvelt Gallery 2017 Start van de militaire serie

Fauteuil Metz & Co Gerrit Rietveld | 1942

Berlin Chair Gerrit Rietveld | 1923

lijn

Militaire Collectie_ Tafel en stoel

Militaire Collectie_ Tafel en kruk

Militaire Stoel

Militaire Stoel

Militaire Collectie_ Stoel en kruk

Militair krukje