Zoeken
Winkelmandje
Hospitality

Evoluon

In het café van het Evoluon zijn alle Lensvelt meubels gepoedercoat in Philips blauw.

Project: Evoluon
Architect: M+R interieurarchitectuur
Plaats: Eindhoven
Meubilair: Lensvelt Projectmeubilair
Fotografie: Inga Powilleit Fotografie

Na meer dan dertig jaar gesloten te zijn geweest, heeft het iconische Evoluon gebouw in Eindhoven haar deuren weer geopend met een nieuw ingerichte entree, lounge, restaurant en vergaderzalen, ontwikkeld door M+R interior architecture. M+R richtte deze ruimtes in met veel verschillende stoelen en tafels van Lensvelt. Wat maakt dit project zo bijzonder? Alle Lensvelt meubels zijn uitgevoerd in een speciale blauwe kleur, waardoor ze nog unieker zijn.

tekst 1

Het iconische Evoluon is heropend sinds 1989 en heeft een nieuwe look

Loop Chairs_ staan opgesteld op het buitenterras en zijn ideaal voor buitengebruik

Loop Chair_ kan zeven jaar probleemloos buiten worden gebruikt

Frisse & blauwe transformatie

M+R interior architecture werd door Next Nature gevraagd om het concept te ontwikkelen en de entree, lounge, restaurant en vergaderruimtes te ontwerpen. Hun aanpak was om alles wat nieuw is in het gebouw, een duidelijke signatuur te geven waarbij ze maximaal gebruik maakten van het bestaande meubilair en het voorzagen van een 'nieuwe huid' in een herkenbare kleur blauw. De kleur blauw is niet bepaald "uit het niets", het is een primaire kleur die staat voor puur en schoon en wordt ook vaak geassocieerd met technologie en toekomst. Daarnaast is deze kleur blauw ook de kleur van de initiatiefnemer van het Evoluon: Philips.

Voor het losse meubilair koos M+R stoelen en tafels van Lensvelt ontwerpers en kunstenaars zoals: Maarten Baas (101 Chair), Joep van Lieshout (Skull en AVL-stoel) en Piet Hein Eek (Aluminum Chair). Alle meubels zijn afgewerkt in de speciale blauwe kleur die ze nog unieker maakt.

Ook op het terras buiten, dat in samenwerking met Vermaat catering is ontworpen, zijn de meubels consequent in de kleur blauw uitgevoerd, waaronder de Loop Chairs die Studio Stefan Scholten voor Lensvelt ontwierp.

tekst 2

Loop Chair_ is verkrijgbaar met en zonder armleuningen en kan in elke kleur worden gespoten

Maarten Baas 101 chair_ en andere stoelen van verschillende ontwerpers en kunstenaars werden gekozen voor de aparte inrichting van het café.

Aluminium Chair by Piet Hein Eek_ is ook optimaal herbruikbaar en daarom zeer geschikt in deze openbare ruimte

W.H. Gispen 205 dining room chair_ uitgevoerd in zwart als uitzondering op het blauwe kleurenschema, het à la carte gedeelte van het restaurant is in zwart uitgevoerd

Shaker chair_ door Atelier van Lieshout in naturel eiken geschilderd in Philips blauw

Alle meubels worden gelabeld voor latere veiling als onderdeel van duurzaamheid wanneer de meubels klaar zijn voor een tweede leven.

Het blauwe en zwarte kleurthema geeft een duidelijke scheiding aan tussen het à la carte restaurant en het café.

4000 Meeting Table_ in verschillende vormen en maten worden geplaatst in het à la carte restaurant

W.H. Gispen Easy Chairs_ in de zitkamer voor een wandbekleding van Sofie Crespo 'de canon van het universum en de aarde'.

Binnen in het Evoluon

Op de begane grond van het Evoluon zijn drie werkplekken ingericht. De Skulls zijn ontworpen door Joep van Lieshout/Atelier van Lieshout. Op de bovenste ring van de koepel, onderdeel van het museum, staan twaalf AVL Presidential Chairs bij een Q&A installatie over historische wereldleiders.

Als uitzondering op het blauwe kleurenschema heeft M+R het a la carte gedeelte van het restaurant geheel in de kleur zwart uitgevoerd. De tafels in dit gedeelte zijn de 4000 Meeting Tables gebruikt in verschillende maten en vormen, vergezeld door Gispen 205 stoelen, allen geleverd door Lensvelt.

Het Evoluon werd geopend in 1966 en is ontworpen door de architecten Louis Kalff en Leo de Bever.

tekst 3

Skull workstations_ van Atelier van Lieshout bieden een ruimte waar je je kunt terugtrekken met je laptop

Klik hier om meer te lezen

Maarten Baas 101 chair_ kijkt uit over de loungeruimte als een ruimtewezen

W.H. Gispen Coffee Table_ met een op maat gemaakt blad omringd door een Gispen Easy Chair en Maarten Baas 101 stoel in de loungehoek

Maarten Baas barstools_ bezoekers verwelkomen bij de ingang

AVL Presidential Chairs_ worden in het museumgedeelte geplaatst bij een interactief vraag en antwoordgesprek over presidenten en wereldleiders

AVL Presidential Chair_ zijn gestoffeerd en bieden een comfortabele zitting

12 AVL Presidential Chairs_ in een museale installatie op de bovenste ring van het museum

President Obama zit in een AVL Presidential Chair tijdens de Nuclear Security Summit in Den Haag, 2014

In de entree staat een DeLorean (uit de film Back to the Future) tussen de barkrukken van Maarten Baas en de kapstokken van Chase G (helemaal links).

Lensvelt produceerde modulair zitmeubilair in de vorm van een X voor het terras en de lounge ontworpen door M+R interior architecture.

Tafels binnen en buiten afwerken

Alle meubels voor binnen zijn afgewerkt met gladde lak. De buitenmeubels zoals de Loop Chairs en de 54 buitentafels zijn gemaakt van gegalvaniseerd staal en afgewerkt met fijne structuurlak.

De 24 verstelbare 4000 vergadertafels, in hoogte verstelbaar met een handgreep van 67 tot 108 cm, zijn geschikt voor grote evenementen.

tekst 4